Duurzaamheidsroute

Mobiliteit

Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zich vrij en zonder beperkingen te verplaatsen. Actieve mobiliteit is goed voor uw gezondheid, hieronder verstaan we met name lopen en fietsen. Trottoirs moeten goed begaanbaar zijn en faciliteiten voor fietsers worden overal uitgebreid. In het centrum maar ook bij het station waar de fiets een belangrijk onderdeel uitmaakt van het voor- en natransport. Een opkomst onder mobiliteit is deelmobiliteit: Deelscooters, deelfietsen, deelauto’s. Vormen van deelmobiliteit die toegang geven tot vervoermiddelen zonder dat je ze zelf hoeft te bezitten.

Wandelen

Behalve voor het lichaam is wandelen ook gezond voor de geest. Om u daarbij te helpen is er aandacht voor het verbreden van trottoirs en deze beter te verlichten.
Voor een overzicht van de wandelroutes in Borne kunt u de website www.visitborne.nlexterne-link-icoon raadplegen.

Fietsen

De fiets is in Borne al een belangrijke modaliteit. Veel wordt al met de fiets gedaan en er is aandacht voor uitbreiding van fietsparkeren bij winkels en het station.

F35
De Fietssnelweg F35 is een hoogwaardige fietsverbinding tussen Nijverdal en de Duitse grens bij Enschede, met zijtakken van en naar Vriezenveen en Oldenzaal. De F35 loopt ook door Borne en wordt verder aangelegd richting Almelo waarmee de fietser op meer plaatsen voorrang krijgt. Kijk hier voor meer informatie over de F35.

Bus

Borne is goed met de bus te bereiken. Buslijn 51 rijdt tussen Hengelo en Almelo door Borne en langs het station. Bekijk de website van 9292externe-link-icoon voor meer informatie.

Buurtbus
Vanaf station Borne vertrekt om de 20 minuten een buurtbus. De buurtbus rijdt in dat uur drie rondes waarbij de meeste voorzieningen worden langsgegaan. Meer informatie over de buurtbus is te vinden op deze pagina.

Aanvullend openbaar vervoer

Voor inwoners met een indicatie is er aanvullend openbaar vervoer (aov). U kunt van het aanvullend openbaar vervoer gebruikmaken wanneer u van of naar de gemeente Borne reist en u binnen Twente blijft. Kijk hier voor meer informatie over aanvullend openbaar vervoer.

Trein

Borne beschikt over een treinstation. Per kwartier stoppen sprinters richting Hengelo en Almelo. Het station is goed bereikbaar te voet, fiets en het openbaar vervoer. Het station biedt voldoende parkeerplaatsen voor auto’s. Voor de actuele dienstverlening kunt u terecht op www.9292.nlexterne-link-icoon of www.ns.nlexterne-link-icoon

Telefonisch spreekuur OV

55-plussers kunnen vragen stellen over het openbaar vervoer tijdens telefonische spreekuren. Dit wordt aangeboden door OV-ambassadeurs, vrijwilligers die zelf ook 55+ zijn. Ook beeldbellen (online contact met beeld) met een OV-ambassadeur is mogelijk. Dit kan met uw eigen mobiele telefoon, laptop, computer, tablet of Ipad als deze voorzien is van een camera en internet of wifi.
Heeft u vragen over het OV of wilt u beeldbellen? Bel dan: tel. (038) 303 70 10. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 10.00-12.00 uur, op dinsdag en donderdag van 13.30-15.00 uur en op maandag en woensdag tussen 18.30-20.00 uur. Voor meer informatie: www.ervaarhetov.nl/ov-ambassadeurexterne-link-icoon

Auto

Borne ligt direct aan de snelweg A1 en A35. Ook de N743 zorgt voor een goede ontsluiting richting Almelo en Hengelo.

Voor een betere verkeersveiligheid worden in Borne steeds meer wegen aangepast van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur en komen er in het kader van duurzaamheid steeds meer oplaadpunten voor elektrische auto’s. Wilt u een elektrische laadpaal aanvragen? Bekijk hier meer informatieexterne-link-icoon.

Zero-emissiezone voor bevoorrading

De bevoorrading in Borne gaat voornamelijk per vrachtwagen. Momenteel wordt er gewerkt aan het uitwerken van een Zero-emissie zone waarbij venstertijden en elektrische voertuigen worden ingevoerd.

Zero-emissiezone
De zero-emissiezone is bedoeld voor stadslogistiek. Nieuwe bestel- of vrachtwagens die na 2025 op kenteken gezet worden, moeten op elektriciteit of waterstof rijden om een zero-emissiezone te mogen betreden. Vanaf 2030 moeten dan ook alle voertuigen in de zero-emissies zones volledig emissievrij rijden.