Openbare laadpaal aanvragen

Rijdt u elektrisch of wilt u dat op korte termijn gaan doen, maar beschikt u niet over een eigen oprit? Dan kunt u gratis een openbare oplaadpaal in uw eigen buurt aanvragen, waar uzelf én andere buurtbewoners of bezoekers gebruik van kunnen maken. De gemeente maakt het mogelijk om zo'n paal kosteloos en heel gemakkelijk te regelen via Vattenfall InCharge. Wel betaalt u voor het opladen. Ook ondernemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken.

Aanvragen

Via de website van Vattenfall InCharge vraagt u in een paar klikken heel eenvoudig een openbare laadpaal aan binnen 250 meter van uw woning.

Direct online een openbare laadpaal aanvragenexterne-link-icoon

Na de bevestiging per e-mail, beoordeelt Vattenfall InCharge uw aanvraag op basis een aantal voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Palen mogen bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen of een beschermd dorpsgezicht aantasten. De 'plankaart laadpalen' geeft de locaties aan waar de komende jaren laadpalen gerealiseerd worden.

Als de geschikte plek is bepaald, vraagt Vattenfall InCharge de gemeente om akkoord. Daarna wordt alles in gang gezet om de laadpaal te plaatsen. De behandeling van een aanvraag duurt in het algemeen 16 tot 20 weken.

Eigen laadpunt

Voor een laadpunt op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren. Ook voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Laadpalen in de buurt vinden

Er zijn verschillende apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Met deze app kunt u alle openbare laadpalen vinden. Ook kunt u zien of een laadpaal vrij is. U rijdt er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie.

Veelgestelde vragen

In onze gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen met Royal Haskoning en VattenfallInCharge waar een laadpaal komt. Vattenfall InCharge let er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is. Vraag uw laadpaal dan hier https://www.laadpaalaanvragen-oost.nl/externe-link-icoon aan.

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.
Het tarief bij Vattenfall is € 0,25 per kW exclusief btw en € 0,30 per kW inclusief btw.

Het tarief bij EVnetNL/Park'nCharge is € 0,45 per kW exclusief btw en € 0,55 per kW inclusief btw.

Het tarief bij Allego is € 0,67 per kW inclusief btw.

Is er nog geen laadpaal bij u in de buurt? Vraag dan hier https://www.laadpaalaanvragen-oost.nl/externe-link-icoon een laadpaal aan.

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrische auto te gebruiken.

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.

Er wordt eerst één parkeervak gereserveerd. Bij intensief gebruik van dit vak wordt er een tweede parkeervak gereserveerd.

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke
beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:
• Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère
• Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
• Als er één i-fase auto laadt, dan krijgt deze ix 16 Ampère
• Als er twee i-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder ix 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge-app. https://incharge.vattenfall.nl/onderweg-laden/appexterne-link-icoon. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.