Gemeentehuis

Geboorteaangifte doen

Geboorteaangifte

Is uw kind geboren? Dan moet u binnen 3 dagen na de bevalling aangifte doen in de gemeente waar uw kind is geboren. Als uw kind in een andere gemeente is geboren, kijk dan op de website van die gemeente hoe u aangifte doet. U kunt ook een afspraak maken bij de publieksbalie om geboorteaangifte te doen. 

Online geboorteaangifte doenexterne-link-icoon

U kunt ook een afspraak maken bij de publieksbalie om geboorteaangifte te doen. Voor informatie over de geboorteaangifte, kijk bij het tabblad ‘aanvraag’.

Voorwaarden

Erkennen van een kind
Als de ouders niet getrouwd zijn, dan kan de vader of de meemoeder/duomoeder (de vrouwelijke echtgenote/partner van de moeder) het kind erkennen door zijn/haar ouderschap te laten registreren bij de gemeente.


Voornaam kind kiezen
Ouders kiezen de voornaam zelf. Als de voornaam ongepast is, kan de voornaam geweigerd worden. Meer informatie over voornaam kind kiezenexterne-link-icoon (Rijksoverheid.nl). 

Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met uw consulaat/ambassade. Aan de keuze voor een voornaam kunnen voorwaarden gelden.

Als de geboorteakte is opgemaakt, kunnen de namen niet meer door de ambtenaar worden veranderd. Het veranderen van de voornaam beslist de rechter. Meer informatie over naamswijzigingexterne-link-icoon (Justis.nl).

Achternaam kind kiezen
Ouders kunnen samen de achternaam van hun eerste kind kiezen. Die van de moeder of die van de vader of duomoeder. De keuze kunt u voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte maken. Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met uw consulaat/ambassade. Aan de keuze voor een achternaam kunnen voorwaarden gelden. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheidexterne-link-icoon (Rijksoverheid.nl). 

Aanvraag

U maakt een afspraak:

 • Als u geen DigiD heeft
 • Als u zelf de geboorte wilt doorgeven aan de publieksbalie
 • Als u in het buitenland woont

Geboorteaangifte publieksbalie
Aangifte van geboorte wordt gedaan door de vader, moeder of duomoeder van het kind of door iemand anders die bij de geboorte van het kind aanwezig is geweest. U neemt mee:

 • Uw geldige identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning);
 • Het trouwboekje of partnerschapsboekje als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft uw kind bij in het boekje als u dit wilt;
 • Bewijs van erkenning als het kind van tevoren is erkend;
 • Als u dit heeft, een bewijs van geboorte (verklaring arts, verloskundige);
 • Een verklaring van de stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting. Dit kan van toepassing zijn als het kind geboren is binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen. Dit is niet nodig als het kind al erkend is.

Geboorteaangifte en erkenning kind
Wil de vader of duomoeder het kind erkennen tijdens de geboorteaangifte, dan maakt u een afspraak voor geboorteaangifte en gelijktijdige erkenning. Voor de erkenning van het eerste kind komt u samen. Is er uit dezelfde relatie al eerder een kind erkend? Dan kan de vader of duomoeder de geboorteaangifte en erkenning alleen doen. Een schriftelijke toestemming van de moeder, voorzien van haar handtekening en legitimatiebewijs is wel nodig. 

Dit heeft u nodig voor de online aangifte:

 • DigiD (moeder en vader/duomoeder of moeder alleen)
 • Erkenningsakte (als dit van toepassing is)
 • Akte van naamskeuze (als dit van toepassing is).

Goed om te weten: check de spelling van de namen van het kind goed. Het veranderen van voornamen kan na de aangifte alleen via de rechter.

Als u online aangifte heeft gedaan:

 • Dan ontvangt de ambtenaar van de burgerlijke stand uw aangifte.
 • Als alles goed is ingevuld, wordt de geboorteakte opgemaakt.
 • U ontvangt een persoonslijst inclusief het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind. Deze sturen wij u per post toe.
 • Overheidsinstanties worden geïnformeerd over de geboorte van uw kind.

Goed om te weten: Wil de vader of duomoeder het kind erkennen tijdens de geboorteaangifte, dan kan dit niet online. Maak dan voor de geboorteakte een afspraak bij de Publieksbalie via telefoonnummer 14 074 of via

Een afspraak makenexterne-link-icoon

U moet binnen drie dagen na geboorte aangifte doen.

Geboren opLaatste dag van aangifte
MaandagDonderdag
DinsdagVrijdag
WoensdagMaandag
DonderdagMaandag
VrijdagDinsdag
ZaterdagDinsdag
ZondagWoensdag


Bij algemeen erkende feestdagen gelden andere termijnen. Bel in dat geval met de Publieksbalie via 14 074.