Windturbines in gemeente Borne

Nederland moet in 2030 tenminste 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Het einddoel in 2050 is 95 procent minder CO2-uitstoot. Om dit doel te bereiken zijn er afspraken gemaakt die zijn beschreven in het Klimaatakkoord. Hierin staat dat in 2030 84 TWh (terawattuur) van de stroom opgewekt moet worden uit wind en zon. Dit is alleen mogelijk als er meer zonnepanelen en windturbines komen.

RES (Regionale Energie Strategie) regio’s

De afspraak tussen provincies, waterschappen en gemeentes is dat zij in 2030 minimaal 35 TWh duurzame elektriciteit opwekken uit zon en wind op land. Die 35 TWh wordt verdeeld over 30 RES-regio’s. Een RES-regio is een energieregio. Gemeente Borne valt onder de RES regio Twenteexterne-link-icoon

In de RES Twente 1.0 hebben we met de betrokken partijen (dit zijn de 14 Twentse gemeenten, de provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen) afspraken vastgelegd. Eén van de afspraken is de gezamenlijke ambitie om in 2030 anderhalve TeraWattuur (1,5 TWh) aan hernieuwbare elektriciteit op te wekken. En dat we hierbij streven naar een verdeling van 40% zonne-energie en 60% windenergie. Dus 600 GigaWattuur (GWh) zonne-energie en 900 GWh windenergie.

Afspraken tussen de provincie en gemeenten

De provincie heeft alle gemeenten gevraagd waar in hun eigen gemeente windturbines geplaatst kunnen worden. Veel gemeenten in Twente hebben dit niet beantwoord. De provincie heeft daarom de regie overgenomen in dit proces. Provincie Overijssel wil daarom programmeringsafspraken maken met gemeenten over het aantal windturbines per gemeente. 

Samenwerking tussen Twentse gemeenten

Gemeente Borne heeft samen met de gemeenten Hengelo, Hof van Twente en Haaksbergen een programmeringsafspraak met de provincie uitgewerkt. Deze vier gemeenten wilden in 2030 180 GWh aan windenergie opwekken. Daarvoor waren plekken voor windturbines in Hengelo, Hof van Twente en Haaksbergen aangewezen. Op Borns grondgebied zouden er, op basis van de programmeringsafspraken, geen windturbines komen. 

Waar we nu staan

De provincie heeft rondom de A35 een voorkeursgebied aangewezen. Borne maakt deel uit van dit voorkeursgebied. 

De gemeenteraad van Borne heeft in het voorjaar van 2024 besloten om niet in te stemmen met het voorstel van het college om programmeringsafspraken te maken met de provincie Overijssel.

Hierop heeft de provincie 16 juli 2024 besloten dat er in het Bornse deel van het voorkeursgebied 40 GWh opgewekt kan worden. Twee of drie windturbines wekken samen, afhankelijk van de hoogte van de windturbines, ongeveer 40 GWh op. 

Op basis van de Omgevingseffectrapportage lijkt alleen een klein gebied mogelijk geschikt. Dit is een klein gebied, binnen het voorkeursgebied A35, aan de noordwestkant van de locatie Elhorst-Vloedbelt.

Tussen 15 oktober 2024 en 15 februari 2025 kunnen initiatiefnemers vergunningaanvragen bij de provincie indienen voor het plaatsen van windturbines. 

Vergunning aanvragen

Mogelijkheden:

  • De provincie ontvangt tussen 16 oktober 2024 en 15 februari 2025 geen aanvragen voor het voorkeursgebied
    Dan komen er voorlopig geen windturbines op grondgebied van Borne. 
  • De provincie ontvangt wel één of meerdere aanvragen: 
    dan moet de provincie deze in behandeling nemen. 
    De provincie start dan eerst een uitgebreider onderzoek naar de effecten die de geplande windturbine heeft op de omgeving. De provincie Overijssel neemt na het onderzoek een beslissing over het plaatsen van windturbines. Binnen de procedure worden belanghebbenden (ook gemeente Borne) betrokken. Zij kunnen meedenken en hun zienswijze geven.