Gemeentehuis 1

destination-plan iconVeelgestelde vragen gemeenteraadsverkiezingen

Waar kan ik stemmen?

U kunt stemmen in elk willekeurig stembureau in Borne. Via deze link kunt u zien waar u kunt stemmen https://waarismijnstemlokaal.nl/s/Borne.

Ik heb geen stempas gekregen. Of ik ben mijn stempas kwijt. Hoe kan ik stemmen?

Tot 11 maart 17.00 uur kunt u een vervangende stempas aanvragen bij de balie van het gemeentehuis. Een afspraak maken hiervoor is niet nodig. U kunt ook zelf vóór 11 maart 17.00 uur een vervangende stempas aanvragen via onderstaande button. De vervangende stempas krijgt u vóór 15 maart thuisgestuurd. 

Aanvraag stempas

Ik wil in een andere gemeente stemmen. Kan dat?

Nee, bij de gemeenteraadsverkiezing kunt u alleen stemmen voor de leden van de gemeenteraad in de gemeente waar u op 31 januari woont. Bent u tussen 31 januari en 17 maart verhuisd naar een andere gemeente? Dan ontvangt u dus een stempas voor de verkiezing in uw vorige gemeente.

Ik kan niet naar een stembureau. Hoe kan ik toch stemmen?

U vraagt dan een andere kiezer uit de gemeente om namens u te stemmen. Dit heet een volmacht afgeven. De persoon die voor u gaat stemmen moet op hetzelfde moment ook zelf stemmen. Deze persoon kan maximaal namens 2 andere personen stemmen.

Iemand anders gaat namens mij stemmen. Hoe werkt dat?

Vul de achterkant van uw stempas in. Vergeet niet uw handtekening te zetten. Geef een kopie van uw paspoort, ID-kaart, verblijfsvergunning of rijbewijs mee aan diegene die voor u gaat stemmen. Hierbij gelden deze regels:

  • De persoon die voor u stemt woont in Borne;
  • De persoon die voor u gaat stemmen moet op hetzelfde moment ook zelf stemmen;
  • Deze persoon kan maximaal namens 2 andere personen stemmen.

U kunt ook een schriftelijke volmacht aanvragen voordat u de stempas heeft ontvangen. U vraagt een schriftelijke volmacht aan bij de gemeente waar u op 31 januari 2022 woont.
De volmacht kunt op deze website downloaden. U en de gemachtigde vullen allebei een deel van dit formulier in en ondertekenen het. Of haal het aanvraagformulier ‘verzoek om bij volmacht te stemmen’ op bij de Publieksbalie. Dit kan vanaf 31 januari 2022. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier per post naar Gemeente Borne, team Verkiezingen, Postbus 200, 7620 AE Borne of  via verkiezingen@borne.nl. De aanvraag om bij schriftelijke volmacht te stemmen kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart, 17:00 uur worden ingediend.

Mijn paspoort, ID-kaart of rijbewijs is niet meer geldig. Hoe kan ik toch stemmen?

U mag stemmen als uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs geldig is tot minimaal 17 maart 2017.

Mijn paspoort, ID-kaart of rijbewijs is gestolen. Hoe kan ik toch stemmen?

U mag stemmen als u een Verklaring van Vermissing laat zien in het stembureau. Samen met een document waar uw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Een Verklaring van Vermissing vraagt u aan bij de gemeente, zie ook de pagina Paspoort op deze website.

Mijn verblijfsvergunning is kwijt of gestolen. Hoe kan ik toch stemmen?

U mag stemmen als u een Verklaring van Vermissing laat zien in het stembureau. Samen met een document waar uw naam en foto op staan, bijvoorbeeld een OV-chipkaart. Een Verklaring van Vermissing van uw verblijfsvergunning vraagt u aan bij de politie.