Laadpaal

Uitbreiding nieuwe openbare laadpalen

13 september 2022
Nieuws

Het gebruik van elektrische auto’s stijgt. In het kader van duurzaamheid wil de gemeente de opkomst van elektrische voertuigen stimuleren. Om deze redenen wordt het netwerk van openbare laadpalen de komende jaren uitgebreid. 

Onderzoek
De provincie Overijssel heeft een onderzoek laten uitvoeren hoeveel oplaadpalen er per gemeente nodig zijn, in de periode 2022 tot en met 2025, om de vraag naar laadlocaties voor te blijven. De aantallen zijn afhankelijk van de grootte van de gemeente, het aantal woningen met een eigen oprit en het verwachte aantal elektrische auto’s.
De verwachting is dat er in Borne de komende drie jaar, 146 laadpalen moeten worden bijgeplaatst. Deze 146 laadlocaties zijn op basis van diverse criteria aangegeven op een plankaart.

De afgelopen jaren zijn in Borne reeds meerdere openbare laadpalen geplaatst waarmee elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen. De laadpalen worden niet direct in één keer geplaatst. Jaarlijks worden er rond de acht laadpalen voor de vraag uit geplaatst op plekken waar vraag wordt verwacht. De overige laadpalen worden geplaatst wanneer daar vraag naar is. Vervolgens worden de laadpalen geplaatst op de aangegeven laadpunten op de plankaart.
De werkelijk te plaatsen hoeveelheid blijft afhankelijk van de vraag naar laadpunten. Zo kan het zijn dat er na de periode van drie jaar meer of minder zijn geplaatst dan de prognose aangeeft.

Openbare laadpalen
De openbare laadpalen zijn bedoeld voor elektrische auto's die niet op privéterrein opgeladen kunnen worden.