Gemeentehuis

Rijbewijs

Rijbewijzen voor bromfietsen, motoren, personenauto’s en personenauto’s met aanhanger, worden zonder tussentijdse keuring afgegeven tot 75 jaar.

Geldigheid

Voor het aanvragen van een rijbewijs dient u eerst een afspraak te maken. U kunt online een afspraak makenexterne-link-icoon of via telefoonnummer 14 074. 

Duur

Rijbewijs tot 65 jaar10 jaar
Rijbewijs 65 tot 70 jaarTot het moment van 75 jaar worden
Rijbewijs 70 tot 75 jaar5 jaar
Rijbewijs 75 jaar en ouderAfhankelijk van de medische keuring maximaal 5 jaar
Rijbewijs C, D5 jaar

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als u uw rijbewijs kwijt bent (verloren of gestolen), kunt u zelf een online melding maken via de website van RDWexterne-link-icoon.
Via de knop 'Vermissing rijbewijs melden' kunt u inloggen met uw DigiD. Na het maken van deze melding bij de RDW is uw rijbewijs direct ongeldig. Vervolgens ontvangt u van het RDW een schriftelijke bevestiging dat de melding is geregistreerd.

Dit verkort de wachttijd bij de Publieksbalie tijdens het aanvragen van uw nieuwe rijbewijs.

Kosten

Prijs (2024)
Rijbewijs€ 51,10
Rijbewijs met spoedprocedure€ 90,75
Gezondheidsverklaring€ 44,50

Categorie-uitbreiding

Hebt u een rijbewijs en bent u geslaagd voor een nieuwe categorie, dan moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. 

Aanvraag

Voor het aanvragen van een rijbewijs, kunt u een afspraak maken bij de Publieksbalie. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dat kan vanaf 1 november 2021 ook digitaal.

Aanvragen

 • Neem uw paspoort of ID-kaart mee bij 1e aanvraag of bij vermissing van het rijbewijs.
 • Neem een pasfoto mee die voldoet aan de eisenexterne-link-icoon. Kijk voor een uitgebreide uitleg op de website van Rijksoverheidexterne-link-icoon.
 • Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe rijbewijs zelf ophalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Verlengen

 • Ga met uw bestaande rijbewijs naar een door de RDW erkende fotograaf. Kijk voor adressen in Borne op www.rdw.nl/particulier/locatiewijzerexterne-link-icoon.
 • De RDW erkende fotograaf maakt vervolgens de pasfoto en laat u uw handtekening zetten.
 • De fotograaf verstuurt op een beveiligde manier de pasfoto, de handtekening en uw gegevens naar het RDW.
 • De pasfoto rekent u rechtstreeks af bij de fotograaf. 
 • Vervolgens ontvangt u een email van de RDW, met het verzoek om uw rijbewijs te verlengen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengenexterne-link-icoon.
 • Log in met de DigiD-app met ID-check.
 • Na het regelen van de verlenging, kunt u betalen met iDEAL.
 • Het rijbewijs kan 2 werkdagen daarna worden opgehaald worden bij het gemeentehuis. U dient zich hierbij te identificeren.

Kijk voor meer informatie op www.rdw.nl/rijbewijsverlengenexterne-link-icoon.

Wilt u uw rijbewijs toch liever fysiek verlengen? Maak dan een afspraak via de knop 'Afspraak maken' op deze pagina.

Gezondheidsverklaring

Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig om uw rijbewijs te vernieuwen. De Gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. 

De Gezondheidsverklaring kunt u verkrijgen aan de Publieksbalie. U dient hiervoor een afspraak te maken. De kosten hiervoor zijn € 44,40.

Online gaat sneller veilig
Een Gezondheidsverklaring kunt u online invullen via Mijn CBRexterne-link-icoon. Het CBR ontvangt dan direct uw informatie. Via Mijn CBR kunt u ook de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de Gezondheidsverklaringexterne-link-icoon. Voor het online invullen van uw Gezondheidsverklaring heeft u een DigiD met SMS of APP controle nodig.

Geen DigiD?
Heeft u geen DigiD, vraag deze dan aan via digid.nlexterne-link-icoon. Kunt u geen DigiD aanvragen? Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland woont. Dan kunt u uw Gezondheidsverklaring op papier bestellen. Dit kan in de webshopexterne-link-icoon van het CBR.

Wachttijden medische beoordelingen
I.v.m. drukte bij het CBR is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Hier leest u meer over de stand van zaken bij het CBRexterne-link-icoon.

Buitenlands rijbewijs

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U hoeft uw rijbewijs niet meteen om te wisselen. U mag tijdelijk nog in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs.

Invoering wet Digitale Overheid 1 juli 2023

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in en kunnen rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen.

Wat verandert er?

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief met een pincode van DigiD. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie activeren. Mocht u deze brief niet krijgen, dan kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen.

Wat houdt inloggen met een rijbewijs in?

Inloggen met een rijbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld. Inloggen met een rijbewijs met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Het is vanaf 1 juli wel mogelijk om in te loggen met een rijbewijs, maar er is nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is.

Waar kunt u terecht met vragen over de inlogfunctie?

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht op de website van DigiDexterne-link-icoon.