Kom op 22 mei oefenen met het nieuwe stembiljet

14 mei 2024
Nieuws

Gemeente Borne doet mee met een landelijke onderzoek naar het gebruik van een nieuw stembiljet. Vijf gemeenten in Nederland doen mee met deze proef. Tijdens de verkiezing voor het Europees Parlement op 6 juni krijgt u een nieuw stembiljet om te stemmen. Dat is even wennen en daarom kunt u voor die tijd al een keer komen oefenen als u dat wilt.

Tussen 9.30 uur en 12.00 uur staan medewerkers van de gemeente voor u klaar om uit te leggen hoe het nieuwe stembiljet werkt. Ook kunt u oefenen met het invullen van het stembiljet. Hierbij gaat het dan om verzonnen partijen met niet bestaande leden. Zo kunt u vrij oefenen. 

Er is ook de stemmal aanwezig voor mensen die blind of slechtziend zijn.

U kunt ook online oefenen. Op de website www.oefenstembiljet.nlexterne-link-icoon krijgt u uitleg over het stembiljet. Ook staan er enkele oefeningen voor u klaar.

Het nieuwe stembiljet

Wat is er anders? Het nieuwe stembiljet is kleiner en makkelijk uit te vouwen. U moet op het nieuwe stembiljet twee bolletjes rood inkleuren.

De bovenzijde van het stembiljet gaat over de politieke partijen. Zij zijn met een nummer, naam en logo aangegeven. Hier kleurt u het bolletje in van de politieke partij waar u op wilt stemmen.

De onderzijde van het stembiljet gaat over de kandidaten van de politieke partij van uw voorkeur. De kandidaten van de politieke partij hebben een nummer. De nummers en namen vindt u in het boekje dat in het stemhokje ligt. In het boekje zoekt u de politieke partij op waar u op wilt stemmen. Dan zoekt u de naam van de kandidaat waar u op wilt stemmen. Het nummer van deze persoon komt overeen met het nummer op het stembiljet. Het bolletje bij dit nummer kleurt u ook in. Dan bent u klaar!

Het overzicht van alle kandidaten per politieke partij ontvangt u voor de verkiezing ook thuis. Dan kunt u thuis alvast een keuze maken en het nummer van de kandidaat opzoeken. In het stemhokje hoeft u dan alleen even te controleren of u het nummer goed onthouden heeft.

U kunt ook alleen op een politieke partij stemmen, dan kleurt u alleen het bolletje van de politieke partij in. Uw stem komt dat automatisch terecht bij de lijsttrekker van die partij.

Zo werkt het nieuwe stembiljet
By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.