Bodycam

Bodycams voor Boa's

16 februari 2022
Nieuws

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van gemeente Borne dragen vanaf 1 maart 2022 tijdelijk een bodycam. Het betreft een pilot voor de duur van een half jaar. Een bodycam is een kleine draagbare camera die goed zichtbaar op de kleding van de boa zit. De boa zet de bodycam aan als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Hierdoor kunnen ze hun werk beter en veiliger doen. 

Opnamen als bewijsmateriaal 
De politie kan de opnames gebruiken als bewijsmateriaal en bij behandeling van een klacht over het handelen van de boa. De opnames die met de bodycam worden gemaakt, zijn versleuteld. Dat betekent dat niemand deze zomaar kan bekijken, dus ook niet als de bodycam bijvoorbeeld gestolen wordt. 

Hoe worden de bodycams door boa’s gebruikt?

  • Een bodycam is een op de kleding geplaatste kleine camera die beelden kan opnemen.
  • De boa start alleen de opname in situaties die (dreigen te) escaleren.
  • De boa waarschuwt altijd eerst en start pas daarna de opname.
  • De bodycam staat altijd op stand-by. Wanneer de boa de opnameknop indrukt, legt de bodycam een aantal seconden daarvoor ook vast. Op deze manier is ook de aanleiding van de situatie vastgelegd
  • De boa’s zijn bevoegd om zelf te bepalen wat ze willen opnemen. Daarvoor hoeft geen toestemming gevraagd te worden van de personen die in beeld komen. U kunt dus niet weigeren om gefilmd te worden.
  • Wanneer er niets aan de hand is wordt de bodycam niet gebruikt. De beeldopnames worden steeds automatisch (na 30 seconden) overschreven.

Meer informatie 
Voor vragen of opmerkingen neem contact op met de gemeente Borne via het nummer 74 14074. Meer informatie staat ook op www.borne.nl/bodycams.