Ballon

leisure iconVrije tijd

Borne is centraal gelegen in Twente en heeft met het beschermde dorpsgezicht 'Oud Borne', een gezellig en compact centrum en een fraai buitengebied (De Groene Poort). Dus voldoende in huis voor zowel toeristen als eigen inwoners.

Oud Borne

In het beschermd dorpsgezicht ‘Oud Borne’ krijgt de bezoeker een indruk van de rijke historie van Borne. De nog aanwezige historische structuur en de vele Rijks- en gemeentelijk monumenten zoals o.a. de Oude Kerk, museum het Bussemakerhuis, de Bornse Synagoge, de Klopjeswoningen, de Meijershof en de Mariakapel maakt ‘Oud Borne’ tot een bijzondere plek. U kunt op eigen gelegenheid Oud Borne ontdekken, maar het wordt pas echt interessant als een ervaren gids u meeneemt in de Bornse historie. Hiervoor kunt u afspraken maken via de website www.gidsenoudborne.nl of via de VVV-Tourist Info (ondergebracht in het Kulturhus).

Wandelen en fietsen

Zowel voor wandelaars als voor fietsliefhebbers is Borne een ideaal start- en eindpunt.

Aangezien Borne in het centrum van Twente ligt zijn de mooiste plekjes in Twente via het bekende fietsknooppuntsysteem eenvoudig te bereiken.
Maar ook het regionale wandelnetwerk is onlangs compleet vernieuwd en uitgebreid (zie o.a. www.visittwente.nl/routes). Naast de vele gemarkeerde plaatselijke wandelroutes (de gekleurde pijltjes) lopen er ook diverse themaroutes door de gemeente Borne zoals het bekende Marskramerpad, het Hilligenpad en het plaatselijke ‘Kloosterpad Zenderen’ (www.kloosterpadzenderen.nl). Toeristische Opstappunten (gratis parkeren) zijn te vinden in Zenderen (Hertmerweg), Hertme en bij het station van Borne.