Voorontwerp sportcentrum Borne-West

08 februari 2024
Nieuws

Voorontwerp

Het voorwerp voorontwerp van het nieuwe sportcentrum Borne-West is door de gemeente en Slangen+Koenis Architecten gepresenteerd aan gebruikers en de gemeenteraad. 

Het voorontwerp laat een duurzaam, functioneel en open sportcentrum zien met twee sporthallen, een zaal voor o.a. dans- en vechtsport, een indoor beachhal en een fysiotherapiepraktijk met krachthonk. Ook zijn er een sportcafé en een terras, kantoren  en een buiteninrichting met beachvelden. Het zwembad en nieuwe sportcentrum staan los van elkaar en vormen door de inrichting van een centraal plein één geheel. 

Zien sporten doet sporten

Het uitgangspunt ‘zien sporten doet sporten’ vind je terug in het hele voorontwerp, binnen én buiten. Er is veel aandacht besteed aan zichtlijnen. Door het centrale plein tussen het zwembad en het sportcomplex is er een open verbinding met de beachvelden en sportpark ’t Wooldrik. Bij binnenkomst in het sportcentrum sta je in het hart van het gebouw met zicht op de beachhal, sporthal A en het sportcafé, ook wel de huiskamer van de sport genoemd. Op de eerste verdieping vind je de tribunes, een fysiotherapiepraktijk met wijkfunctie, een dans- en vechtsportzaal en de kantoren van Borne Sport.

Optimalisaties 

Door optimalisaties is maximaal gebruik gemaakt van de ruimte en zijn de sporthallen slim ingericht voor de diverse sporten. De gebruikers zijn hier nauw bij betrokken en hebben goed meegedacht. Door hal A iets breder te maken is meer ruimte voor trainingen ontstaan. Hal B is juist wat compacter geworden, met een goed belijningsplan op de vloer voor sporten en het bewegingsonderwijs. In overleg met gebruikers zijn ook de kleedvoorzieningen ingericht naar de wensen van nu.

Uitstraling

Door veel hout te gebruiken is het ontwerp natuurlijk en warm. Binnen krijgt het hierdoor een natuurlijke uitstraling. Aan de buitengevel worden elementen toegevoegd die wijzen op de textielhistorie van Borne. Het gebouw is speels opgedeeld in drie blokken met een ruime en uitnodigende entree aan het centrale plein. 

Zwembad

In het ontwerp is rekening gehouden met de entree, receptie, horeca en looplijnen voor een nieuw zwembad. Mocht er in de toekomst een nieuw zwembad komen, dan kan deze daardoor eenvoudig aan het sportcomplex worden toegevoegd.

Duurzaam 

Het gebouw heeft straks een groot dakoppervlak, waarop zonnepanelen worden geplaats. Technische installaties komen inpandig tussen de hallen. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om regenwater op te vangen voor het besproeien van de beachvelden.

Het vervolg 

Het voorontwerp is door zowel de gebruikers als de raad goed ontvangen. Het projectteam gaat in volle vaart verder, zodat het definitieve ontwerp nog voor de zomer kan worden gepresenteerd. Als alles volgens planning verloopt, wordt sportcentrum Borne-West in september 2026 geopend.