Verwachte drukte bij publieksbalie gemeente

05 februari 2024
Nieuws

Veel inwoners van gemeente Borne moeten in 2024 hun paspoort of identiteitskaart vernieuwen, dit heet de paspoortpiek. Hierdoor is het veel drukker bij de balies in het gemeentehuis en kunnen de wachttijden oplopen. We adviseren u om ruim op tijd een afspraak te maken bij de gemeente. Hierdoor voorkomt u dat u in de problemen komt, met bijvoorbeeld uw vakantie. Maak direct een afspraak via afspraken.borne.nl/internetafsprakenexterne-link-icoon.

De piek ontstaat doordat de geldigheidsduur van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten voor volwassenen in 2014 is veranderd van vijf naar tien jaar. Het effect van daarvan is in 2024 goed te merken. Vooral van maart tot en met augustus is het erg druk bij de balies in het gemeentehuis. 

Verloopt uw reisdocument binnenkort? Dan krijgt u ruim van tevoren een brief hierover van de gemeente. Wilt u graag eerder een afspraak maken? Dat kan. U kunt altijd een reisdocument vernieuwen. Wachten tot het reisdocument verloopt is niet nodig. 

De gemeente vraagt u en andere inwoners om zoveel mogelijk producten digitaal aan te vragen. Hierdoor blijven er zoveel mogelijk plekken beschikbaar voor inwoners die voor een product wel naar het gemeentehuis moeten komen. De producten die u digitaal kunt aanvragen (met een DigiD) zijn: aangifte verhuizing, geboorteaangifte, gehandicaptenparkeerkaart, geneeskundige verklaring rijbewijs, naamgebruik wijzigen overlijdensaangifte, parkeervergunning/-ontheffing, uittreksel bevolkingsregister (BRP) en een uittreksel burgerlijke stand. 

Voor de overige producten zoals een paspoort, identiteitskaart en een rijbewijs moet u een afspraak maken bij de publieksbalie van het gemeentehuis.