Gemeentehuis

T-rijbewijs

U heeft een T-rijbewijs nodig als u met een tractor of trekker de openbare weg op wilt. Met een T-rijbewijs mag u een land- en bosbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen besturen. Ook mag u in een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) met aanhangwagen rijden.

Een T-rijbewijs halen

Voor het halen van een T-rijbewijs doet u theorie- en praktijkexamen bij het CBR. Vanaf 15,5 jaar mag u theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag u praktijkexamen doen. Haalt u een rijbewijs voor categorie C (vrachtwagen)? Dan krijgt u automatisch ook categorie T bijgeschreven.

Uitzondering

Op 1 juli 2015 is categorie T voor het rijbewijs ingevoerd. Tot 1 juli 2016 was het mogelijk om het trekker certificaat om te wisselen voor een categorie T op het rijbewijs. Na goedkeuring van het CBR en de RDW moest ook het rijbewijs voor de categorie T bij de gemeente zijn aangevraagd voor 1 juli 2016.

De categorie T wordt in enkele gevallen nog bijgeschreven op basis van de overgangswetgeving. Voldoet u aan onderstaande voorwaarden dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende verlenging van uw Nederlandse rijbewijs.

 • Uw rijbewijs B is afgegeven voor 1 juli 2015.
 • U bent op het moment van de aanvraag 18 jaar of ouder.
 • De categorie B op uw rijbewijs is niet ongeldig verklaard.

Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden, dan moet u een theorie en praktijkexamen afleggen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBRexterne-link-icoon.

T-rijbewijs afhalen

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Bijzonderheden

U heeft niet altijd een T-rijbewijs nodig. In de volgende gevallen hoeft u geen T-rijbewijs te hebben:

 • U rijdt nooit op de openbare weg. Bijvoorbeeld bij het besturen van een tractor op een akker.
 • U rijdt in een werktuig:
  -        dat geen aanhangwagen of een verwisselbare machine kan trekken.
  -        dat niet breder is dan 130 cm.
  -        dat bedoeld is voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen.

Kosten

Een rijbewijs kost € 51,10.

Aanvraag

Voor het aanvragen van een T-rijbewijs kunt u terecht bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

U neemt het volgende mee:

U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag.