Stemmen met een stemmal

Op donderdag 6 juni, tijdens de Europees Parlementsverkiezing, is in het Dijkhuis een stemmal en audiobox aanwezig. De stemmal is een speciaal hulpmiddel waardoor kiezers met een visuele beperking zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. De stemmal kan ook uitkomst bieden voor andere kiezers, zoals mensen met een beperkte arm- of handfunctie. De stemmal mag door iedereen gebruikt worden.

De stemmal is aanwezig op het stembureau in Het Dijkhuis, 't Dijkhuis 1 in Borne. 

Kent u iemand voor wie de stemmal een uitkomst kan bieden? Vertel die persoon dan over het stembureau met de speciale hulpmiddelen.

Hoe werkt de stemmal?

Het stembiljet wordt in de stemmal gelegd. Door met uw vingers over de mal te gaan voelt u de nummers van de partijen en de nummers van de kandidaten. Via de audiobox met koptelefoon krijgt u uitleg over de werking van de stemmal en hoort u de partijen en kandidaten op de lijst. Door te voelen en te tellen, vindt u de partij en het nummer van de kandidaat van die partij op wie u wilt stemmen en kunt u de vakjes rood kleuren.

Let op: we stemmen in onze gemeente met een nieuw stembiljet. U maakt op het nieuwe stembiljet 2 vakjes rood: één voor de partij en één voor de kandidaat van die partij op wie u wilt stemmen.