Samenwerkingsovereenkomst integraal ontwerpteam sportcentrum Borne-West ondertekend

12 oktober 2023
Nieuws

Op donderdag 12 oktober ondertekenden wethouder David Vermorken en Jakko Koenis, directeur van Slangen+Koenis Architecten, de samenwerkingsovereenkomst. Zij gaan met een integraal ontwerpteam voor de gemeente Borne het nieuwe sportcentrum ontwerpen. Een mooie stap waarmee de realisatie van het sportcentrum in Borne-West weer een stukje dichterbij komt.

Op 11 juli 2023 heeft de raad van gemeente Borne ingestemd met een nieuw sportcomplex op sportpark ’t Wooldrik op basis van denkrichting D. Daaropvolgend is afgelopen zomer gestart met het selecteren van een integraal ontwerpbureau. Dit bureau is verantwoordelijk voor de uitvoering van alle ontwerpdisciplines (architectonische-, bouwfysische-, constructieve-, elektrotechnische- en werktuigkundige ontwerpwerkzaamheden) voor het uitwerken van het ontwerp voor het nieuwe sportcentrum. Daarbij is het belangrijk dat het ontwerpbureau veel kennis en ervaring heeft met het ontwikkelen van sportaccommodaties.

Het ontwerpbureau gaat samen met opdrachtgever en gebruikers op basis van het programma van eisen gefaseerd een Technisch Ontwerp en bestek uitwerken. Op basis van het bestek kunnen aannemers worden geselecteerd.

Op 4 september jl. zijn drie geldige inschrijvingen ontvangen en beoordeeld. Slangen+Koenis Architecten kwam daarin als beste naar voren. Wethouder Vermorken: “We hebben vooral gekeken naar de ervaring in sport. Alle drie de bureaus hebben een uitstekende staat van dienst op het gebied van het integraal ontwerpen van sportaccommodaties. De keuze voor Slangen+Koenis Architecten zat vooral in het budget gestuurd ontwerpen, het samenwerken met de opdrachtgever en de wijze waarop zij gebruikers bij het ontwerpproces betrekken. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met deze partij voortvarend kunnen bouwen aan een duurzaam en toekomstbestendig sportcentrum.”

Over Slangen+Koenis

Slangen+Koenis Architecten ontwerpt publieksvoorzieningen en zwem- en sportaccommodaties. Zij hebben veel ervaring op het gebied van geïntegreerd ontwerpen van zwembaden, sportcentra, fitnesscentra en culturele centra, vaak samengebracht in geclusterde concepten.

“Door samen met de sportverenigingen te komen tot een ontwerp creëren we een gedragen ontwerp waarbij functies centraal staan. Ook geloven we dat het duurzaamste gebouw niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook een plek moet zijn waar mensen zich thuis voelen. We kijken ernaar uit om samen met de opdrachtgever en gebruikers met innovatie en passie te gaan werken aan dit project.” aldus directeur Jakko Koenis.

De opgave

De opgave is de realisatie van een sportcentrum met een wedstrijdhal, een multifunctionele sporthal voor onder andere bewegingsonderwijs, een zaal voor dans- en vechtsport, een indoor beachhal, een fysiotherapiepraktijk met krachthonk, sporthoreca en kantoren, inclusief buiteninrichting met beachvelden. Het uitgangspunt is een functioneel, duurzaam en kostenefficiënt gebouw. Het huidige zwembad wordt een zelfstandig functionerend gebouw waardoor twee fysieke gebouwen op het terrein ontstaan. De verwachting is dat het definitieve ontwerp in de zomer van 2024 gereed is.