Nederlandse vlag

Programma 4 en 5 mei

01 mei 2023
Nieuws

Op 4 mei is de Nationale Herdenking. Op deze dag herdenken we burgers en militairen die sinds het uitbreken van de tweede wereldoorlog, waar ook ter wereld, zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. De volgende activiteiten vinden deze dag plaats in de gemeente Borne:

Borne
17.45 uur
Bloemlegging bij het monument aan de Rondweg, nabij de Welemansbrug. Burgemeester Jan Pierik staat stil bij de drie slachtoffers die 80 jaar geleden zijn gefusilleerd door de bezetter op 4 mei 1943.

18.00 uur         
Bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het station) en aansluitend (ca. 18.15 uur) bloemlegging op de Joodse begraafplaats aan de Twijnerstraat.

19.00 uur
Herdenkingsbijeenkomst Oude kerk aan de oude Kerkstraat door Raad van Kerken i.s.m. Stichting Comité 4 en 5 mei Borne, gemeente Borne, burgemeester Jan Pierik en Ds. Johan Meijer. Er wordt aandacht geschonken aan het landelijk thema ‘Leven met oorlog’. Koor: Borns Kleinkoor o.l.v. Bram van der Beek, pianist Jos Beunders. Declamatie: Willemijn Huizing.

19.35 uur
Stille omgang van Oude kerk via Hambroickstraat, Brinkstraat, Ennekerdijk, Grotestraat, Abraham ten Catestraat, Pietmanskolkstraat naar het monument bij restaurant Dorset.

± 19.50 uur      
Aankomst bij het monument, vervolgens om 19.59 uur ‘Last Post’ en van 20.00 tot 20.02 uur het stiltemoment. Vervolgens om 20.02 uur Het Wilhelmus met aansluitend bloemlegging bij het moment door het college van burgemeester en wethouders, het  voormalig verzet en Bornse veteranen, gemeenteraad, Stichting Comité 4 en 5 mei Borne, het Oranje Comité, de Raad van Kerken, COC Twente en Achterhoek en de burgerij. De herdenking zal muzikaal worden omlijst door De Bornse Harmonie.

Hertme
18.45 uur         
Bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de R.K. begraafplaats. Muzikale omlijsting door St. Gregorius Fanfare.

Buurtschap ’t Hesseler
19.00 uur         
Bloemlegging bij het Landkruis aan de Mekkelhorstweg. Muzikale omlijsting door Euregio Brassband.

Zenderen
20.00 uur Bloemlegging bij het monument op de Elhorst-Vloedbelt. Muzikale omlijsting door St. Gregorius Fanfare Hertme. Vanaf 19.45 uur Koraalmuziek, 19.59 uur ‘Last Post’ 20.00 uur Stilte, 20.02 uur Het Wilhelmus en bloemlegging.

Vlaggen
Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.10 uur) zullen van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. De inwoners van Borne worden verzocht deze gedragslijn te volgen.

21.10 uur (zonsondergang): Met elkaar verbonden in licht. Het verzoek aan de inwoners van Borne om binnen of buiten een kaars te ontsteken.

Afzetting wegen
Om de bloemlegging bij het monument voor het restaurant Dorset aan de Grotestraat op een zo waardig mogelijke wijze te laten verlopen, worden de volgende wegen afgezet tussen ± 19.30 – 20.30 uur: Grotestraat/Aanslagsweg, Grotestraat/Ziekenhuisstraat, Grotestraat/Dorsetplein/Marktstraat, Marktplein ter hoogte van het gemeentehuis.

Bevrijdingsdag 5 mei
Op 5 mei wordt de nationale driekleur in top gehesen vanaf 06.01 uur (zonsopgang) tot 21.12 uur (zonsondergang). Om 08.00 uur zal een oud gebruik uit 1945 in ere worden hersteld. Vanaf dat moment luiden in Borne, Hertme en Zenderen voor een aantal minuten de kerkklokken, als teken dat de vrede aanstaande was. Bij het gemeentelijke monument voor restaurant Dorset zullen naast de nationale driekleur de Britse en Canadese vlaggen worden gehesen, ter ere van de bevrijders van Borne.

Aanvullend programma
In de middag kunnen belangstellenden vanaf 17.00 uur meelopen met de gidsen in Oud Borne langs de Joodse ‘remembrance’. Er wordt gestart vanaf de Stefanshof. Aansluitend is er de mogelijkheid om in de Stefanshof een kop Bornse vrijheidssoep met een broodje te nuttigen. Tijdens deze maaltijd kan gesproken worden over onderwerpen in het kader van vrede en vrijheid. Begin van de avond zal Double 6 vanaf 19.00 uur spelen op het Rheineplein voor het gemeentehuis. Precies om 20.00 uur zal daar met alle aanwezigen een ‘toast op de vrijheid’ worden gedaan, om te benadrukken dat vrijheid een groot goed is wat gekoesterd moet worden. Om circa 21.00 uur eindigt het programma van Bevrijdingsdag.