Gemeentehuis

Partnerschap omzetten in huwelijk

Partnerschap omzetten

Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk. Dit kunt u in elke gemeente regelen. U kunt kiezen hoe u dit wilt doen: zonder ceremonie of met ceremonie.

Woont u geen van beiden in Nederland en heeft wel tenminste één van u de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u voor de omzetting terecht bij de gemeente Den Haag, afdeling Landelijke Taken.

Niet alle landen accepteren de omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. Wilt u de omzetting gaan gebruiken in het buitenland, informeer dan eerst of dat zonder problemen kan. U kunt hiervoor terecht bij de ambassade van het betreffende land. Mogelijk kunt u gebruik maken van een internationale huwelijksakte als bewijsstuk. Hier staat niet op dat het een omzetting betreft.

Het omzetten van een huwelijk in een geregistreerd partnerschap met een akte van omzetting (de flitsscheiding) is vanaf maart 2009 niet meer mogelijk.

Goed om te weten: Als u uw geregistreerd partnerschap om wilt zetten in een huwelijk, dan kunt u dit niet digitaal regelen. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 14 074.

Voorwaarden

Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder ceremonie
Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder ceremonie kan op ma t/m vr om 10:00 uur. Hiervoor moet u een afspraak maken.

U moet persoonlijk naar de gemeente gaan en in elkaars bijzijn de akte van omzetting tekenen. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is de partnerschap omgezet in een huwelijk.

U heeft geen getuigen nodig voor het omzetten van uw geregistreerd partnerschap in een huwelijk.

Omzetting geregistreerd partnerschap in een huwelijk met ceremonie
Als u een ceremonie wilt om uw geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, kunt u telefonisch een afspraak maken om een datum, locatie en tijdstip te reserveren. U kunt ons bellen via 14 074.

Tijdens de ceremonie wordt in elkaars bijzijn de akte van omzetting getekend. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is de partnerschap omgezet in een huwelijk.  

U heeft geen getuigen nodig voor het omzetten van uw geregistreerd partnerschap in een huwelijk.

Kosten

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder ceremonie op maandag t/m vrijdag om 10:00 uur kost € 60.
Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk met ceremonie:

Tarieven trouwlocaties 2024

U kunt een afschrift krijgen van de omzettingsakte. De kosten zijn € 16,60.

Aanvraag

De documenten die u moet laten zien:
•een geldig identiteitsbewijs
•het afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
•een geboorteakte als naamswijziging heeft plaatsgevonden