Ook deze zomer genoeg drinkwater voor iedereen; help je mee?

14 juni 2023
Nieuws

Elke dag worden grote reservoirs gevuld met vers opgepompt drinkwater. In de zomer raakt die voorraad soms sneller op, omdat we zoveel extra water gebruiken. Om de tuin te sproeien, een zwembadje te vullen of een koude douche te nemen bijvoorbeeld. Als we met z’n allen wijs met drinkwater omgaan, is er genoeg voor iedereen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Help je ook mee?

Slim douchen

Wist je dat je met zo’n 70 liter drinkwater doucht? Een minuutje korter douchen scheelt al snel 8 liter drinkwater. Tip: zet je favoriete nummer op en douch een liedje lang. Of installeer een waterbesparende douchekop.

Zwemmen & waterspelletjes

Op warme dagen is het heerlijk om af te koelen in een opblaaszwembad(je). En kinderen spelen natuurlijk het liefst met water. Door je zwembad schoon te houden en watervriendelijke spelletjes te spelen, hoef je geen water te verspillen.

Op vakantie

Sta je lekker op de camping of het vakantiepark? Ook daar kun je slim met drinkwater omgaan! Douche een liedje lang, gebruik de spaarknop van de wc en doe de afwas in een teiltje in plaats van onder stromend water.

Groene tuin

Als je ’s middags je tuin sproeit, verdampt bijna al het water meteen weer. Zonde! Want 15 minuten sproeien kost 100 liter drinkwater. Sproei daarom voor 7.00 uur of na 22.00 uur. En wist je dat een regenton in de zomer ook heel handig is? Na een fikse onweersbui is ‘ie namelijk zo weer vol.

Afkoppelsubsidie

Inwoners van Borne die het hemelwater afkoppelen van het vuil waterriool kunnen een subsidie aanvragen. Kijk daarvoor op de pagina over het afkoppelen van regenwater.

Benieuwd naar meer tips? Kijk op de website van Vitens!