Burgemeester Jan Perik en SWB medewerker digitaliseren het bevolkingsarchief in de computer

Officiële start digitaliseren bevolkingsarchief

26 januari 2023
Nieuws

Burgemeester Jan Pierik gaf woensdag 25 januari het officiële startsein voor het digitaliseren van de oude bevolkingsregisters en circa 200.000 persoonskaarten, gezinskaarten en woningkaarten van gemeente Borne. 

Ruim een eeuw aan openbaar bevolkingsarchief, van 1830 tot 1920, wordt in de loop van dit jaar online aangeboden via archieven.nl.

'Het is mooi dat ruim een eeuw van de archieven openbaar wordt. Hierdoor kan iedereen die zich verbonden voelt met Borne ze gebruiken voor bijvoorbeeld stamboomonderzoek.' Aldus burgemeester Jan Pierik.

Het digitaliseren van de archieven is een tijdrovende klus en wordt gedaan door mensen van het werk-leerbedrijf SWB. SWB ontwikkelt mensen en versterkt daarmee hun positie op de arbeidsmarkt. De digitale werkzaamheden zijn een geschikte werksoort en bieden een mogelijkheid voor deze verdere ontwikkeling.

De aanleiding van de archivering is de aanstaande verhuizing van het gemeentehuis. De documenten zijn straks te allen tijde op te vragen door de medewerkers van gemeente Borne. Daarnaast verbetert gemeente hiermee de dienstverlening aan de inwoners.