Gemeentehuis 1

Nederlander worden

Naturalisatie

Woont u in Borne en wilt u Nederlander worden? Dan kunt u bij de gemeente Borne een aanvraag voor naturalisatie of optie doen. Maak een afspraak met de gemeente voor een eerste adviesgesprek. Bij de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND.nl) vindt u alle informatie over Nederlanderschap door naturalisatie of optie.

Voorwaarden

In de folder "Hoe kunt u Nederlander worden?" (zie bijlage) leest u welke voorwaarden gelden voor optie en naturalisatie.

Tijdens het adviesgesprek hoort u welke documenten u nodig heeft om Nederlander te worden. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Bijzonderheden

Nederlander worden door optie

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet kunt u een optieverzoek indienen.
  • De burgemeester beslist binnen 13 weken op uw verzoek.
  • Als de beslissing positief is dan wordt u uitgenodigd voor de naturalisatieceremonie. Hier ontvangt u de optiebevestiging.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart bij de Publieksbalie. U moet dan uw verblijfsvergunning inleveren.

Nederlander worden door naturalisatie
 

  • Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u een vervolgafspraak maken voor het indienen van uw naturalisatieverzoek.
  • Op basis van uw aanvraag stelt de gemeente een advies op voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit advies gaat samen met uw aanvraag naar de IND.
  • De IND beslist binnen 1 jaar over uw aanvraag. Van de beslissing ontvangt u een brief. Bij een positief besluit ontvangt u van de gemeente een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
  • De dag na de ceremonie kunt u een afspraak maken voor het aanvragen van een Nederlands paspoort of ID-kaart  bij de Publieksbalie. U moet dan ook uw verblijfsvergunning inleveren.

Kosten

Aan naturalisatie of optie zijn kosten verbonden.
Kijk daarvoor op de website van IND.

Aanvraag

Maak een afspraak via telefoonnummer 14 074.

Bijlage

Gerelateerde onderwerpen