Voorkant Zwanenhof

Nationaal Hitteplan

Tijdens warme dagen is het belangrijk om meer aandacht te hebben voor mensen die niet goed voor zichzelf (kunnen) zorgen. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een chronische aandoening of jonge kinderen. Voor deze groepen kan hitte sneller tot gezondheidsproblemen leiden. Het Nationaal Hitteplan helpt om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat is het Nationaal Hitteplan?

Het Nationaal Hitteplanexterne-link-icoon is een waarschuwingssysteem. Het RIVM informeert organisaties, (zorg)professionals en mantelzorgers over verwachte hitte. Hierdoor kunnen zij extra voorzorgsmaatregelen nemen voor kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen ongemakken en gezondheidsproblemen door hitte verminderd en waar mogelijk voorkomen worden. 

Wanneer is het Nationaal Hitteplan actief?

Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte of extreem hoge temperaturen wordt verwacht. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de temperatuur overdag, maar ook naar de nachttemperatuur, gevoelstemperatuur en luchtvochtigheid.

Hoe kun je helpen?

Iedereen kan helpen om problemen tijdens hitte te voorkomen. Kijk voor meer informatie over hoe je gezondheidsproblemen bij hitte kan voorkomen op de website van RIVM. externe-link-icoon