Afbeelding monument

Monumentenvergunning

U wilt uw monument verbouwen, onderhouden of restaureren? Voor veel werkzaamheden is een omgevingsvergunning nodig.

Wanneer?

Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig hebt. Voor sloopwerk, het verplaatsen of verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam hebt u een vergunning nodig.
De omgevingsvergunning kan worden verleend als de monumentale waarde van het monument door de gevraagde wijzigingen niet of slechts minimaal worden aangetast. In geval van een beperkte aanpassing (bijvoorbeeld normaal onderhoud) waarbij de monumentale waarde niet wordt aangetast, is geen vergunning noodzakelijk.

Bij een rijksmonument moet voor elke wijziging (zowel exterieur als interieur) een vergunning worden aangevraagd. Bij een gemeentelijk monument moet dit voor elke wijziging aan het exterieur, tenzij nadrukkelijk is beschreven dat ook voor een interieurwijziging een vergunning moet worden aangevraagd.

Soms is de vergunning niet nodig. Informeer vooraf bij de gemeente of doe de vergunningscheck bij het Omgevingsloketexterne-link-icoon.

Contact

Meer informatie kunt u verkrijgen bij de productgroep Uitvoering, via de heer A.J. Compagner, telefoon (074) 2658 640.

Aanvraag

Een omgevingsvergunning voor het veranderen van een monument kunt u aanvragen op de landelijke voorziening 'Omgevingsloket online'. Zie de knop rechts op dit scherm.

Wilt u een persoonlijk afspraak maken? Voorkom onnodig wachten bij de Publieksbalie en maak een afspraak via de knop 'Afspraak maken' rechts op dit scherm.

Groene menukaart

Is uw pand klaar voor de duurzame toekomst? Wilt u uw pand comfortabeler en energiezuiniger maken? Ontdek met de Groen Menukaart welke duurzame maatregelen passen bij uw situatie.

Bekijk de Groene Menukaart op deze websiteexterne-link-icoon.