Dankjewel - brandmelder in huis

Jij hebt (r)ookmelders in huis. Dank je wel!

05 oktober 2022
Nieuws

Steeds meer inwoners van gemeente Borne hebben rookmelders in huis hangen. Daar is Brandweer Twente heel blij mee. Ontstaat er brand, dan heb je meer tijd om te vluchten en kan de brandweer zich richten op het blussen van de brand. Zo zorgen we samen voor een veiliger Twente. Dus dankjewel! Dat jij ook rookmelders hebt hangen. Juist nu de koude wintermaanden eraan komen!

Door de hoge gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. “Begrijpelijk, maar we maken ons er ook zorgen over. De risico's op brand nemen hierdoor toe”, vertelt Mariska Achtereekte, sectorhoofd Brandveiligheid. “Het is dus ontzettend belangrijk om in je woning voldoende rookmelders op te hangen. Een eenvoudige actie, met een groot effect", geeft ze aan. Deze maand vraagt Brandweer Twente daarom extra aandacht voor brandveiligheid en rookmelders tijdens de Nationale Brand Preventie Weken van 1 t/m 31 oktober 2022.

Waar kun je het beste rookmelders ophangen?

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van je woning wettelijk verplicht. Maar wat dacht je van je woonkamer waar je extra kaarsjes hebt aangestoken op de vensterbank, je slaapkamer waar je elektrisch dekentje je bed voor verwarmt, of je werkkamer waar een elektrisch of petroleum kacheltje de ruimte opwarmt? Deze alternatieve manieren van je huis verwarmen zorgen ervoor dat het risico op een brand omhoog gaat. Pas daarom goed op en zorg voor rookmelders in dit soort ruimtes,  zodat jij op tijd gealarmeerd  wordt bij brand. Doe de rookmelderwijzer op www.rookmelders.nl/rookmelderwijzerexterne-link-icoon en ontdek waar rookmelders in jouw woning essentieel zijn. Kijk ook op www.rookmelders.nlexterne-link-icoon voor meer informatie over het onderhoud van rookmelders.

Drie tips voor (brand)veiliger wonen in de winter

  • Zorg voor voldoende ventilatie van de ruimte bij gebruik van een (petroleum)kachel of open haard. Hang hier ook CO melders aan het plafond!
  • Houd brandbaar materiaal uit de buurt van kachels en kaarsen
  • Laat je schoorsteenkanaal vegen en stook volgens de Zwitserse stookmethode.

Maak kans op 1 van de 10 brandweer-verrassingspakketten
De brandweer bedankt jou! Wie bedank jij? Bijvoorbeeld je zoon/dochter omdat ze jou geholpen hebben thuis rookmelders op te hangen. Of je buurman voor het laten vegen van zijn schoorsteenkachel. Of wil je iemand een duwtje geven om eindelijk eens rookmelders op te hangen. Reageren kan op de Facebookpagina van Brandweer Twente of mail naar brandveiligheid@brandweertwente.nl met onderwerp ‘Actie rookmelders'. Laat weten wie je bedankt en waarom. De winactie loopt tot 31 oktober 2022.