Voorkant Zwanenhof

Informatie over het coronavirus

Het coronavirus leidt tot veel vragen. Allerlei organisaties werken samen om nieuwe besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Borne. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.

Waar vind je de juiste informatie?

Corona is al bijna drie jaar onder ons. In die tijd is er veel in de media verschenen en is er via allerlei kanalen informatie beschikbaar over het virus en de bestrijding ervan. Dat zorgt soms voor twijfel bij mensen en dat is heel begrijpelijk. GGD Twente probeert je zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van eerlijke en correcte informatie. Dan kun je zelf een keuze maken over het wel of niet nemen van een coronavaccinatie. Onderstaand een overzicht.

Vragen over vaccineren
Of het nou om je eerste prik gaat of je herhaalprik, er is niets mis met twijfelen. Om je te helpen bij je beslissing, vind je op overvaccineren.nlexterne-link-icoon allerlei informatie over de coronavaccinatie overzichtelijk op een rij. Bijvoorbeeld over bijwerkingen, zwangerschap en prikangst.

Herhaalprik in Twente
Ben je eruit? En wil je nog een herhaalprik? Dan hoef je niet te wachten op een uitnodigingsbrief. Je kunt vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting een herhaalprik halen. Dit kan met of zonder afspraak op één van onze vaste locaties of bij een pop-uplocatie in de wijk. Bekijk hier de openingsdagen: Vaccinatie­locaties en openingstijden - GGD Twenteexterne-link-icoon

Andere vragen over corona
Heb je toch nog vragen over corona? Of hebben je vrienden of familieleden die? Bijvoorbeeld over het testen of wanneer je thuis moet blijven na een positieve (zelf)test? Misschien voel je je nog eenzaam of angstig na de eerdere lockdowns, of juist nu de samenleving weer open is? Via 0800 – 7707707 kun je in gesprek met een zorgprofessional. Het gesprek via telefoon of chat is gratis.  

Het antwoord op de meest gestelde vragen over het virus vind je online overzichtelijk op één plek op www.mijnvraagovercorona.nlexterne-link-icoon van de Rijksoverheid. Ook zij zijn telefonisch bereikbaar als je er niet uitkomt, via: 0800 – 1351.

Meer info? Bekijk www.ggdtwente.nl/herhaalprikexterne-link-icoon

15 februari 2022

15 februari 2022
Alles kan weer open in 3 stappen
Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.

Stap 1: per direct

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Stap 3: 25 februari

De laatste stap zetten we op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen. Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingenexterne-link-icoon op de website van de Rijksoverheid.

Lees hier meer informatie vanuit Rijksoverheid via https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/02/15/alles-kan-weer-open-in-3-stappenexterne-link-icoon

Coronadashboard aangevuld met vaccinatiecijfers

Dinsdag 26 januari is het coronadashboardexterne-link-icoon uitgebreid met informatie over het vaccineren in Nederland. Het dashboard laat nu ook informatie zien over onder andere het aantal gezette prikken en over de verwachte leveringen van vaccins.

Coronavaccinatie

Woensdag 6 januari is in Nederland begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. Voor informatie over de vaccins, de aanpak, de veiligheid, en meer kunt u terecht op www.coronavaccinatie.nl. Voor vragen kunt u bellen met 0800-1351.

Noodverordening

De noodverordening voor regio Twente is te vinden via de volgende link: Noodverordening regio Twenteexterne-link-icoon.

Basisregels coronavirus

Voor iedereen in Nederland geldt:

  • Werk thuis, tenzij het niet anders kan;
  • Was vaak uw handen;
  • Hoest en nies in uw elleboog;
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
  • Is het druk? Ga dan weg;
  • Draag een mondkapje waar dat verplicht is;
  • Klachten? Blijf thuis en laat u testen.

Bekijk alle basisregels op de website van Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Laten testen op corona

Alle informatie over het testen is te vinden op de website van de GGDexterne-link-icoon.

Persconferentie anderstaligen

Voor de grote groep anderstaligen in Nederland heeft TVcN de persconferentie vertaald in 5 van de veel voorkomende vreemde talen in Nederland. Dit zijn Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinja en Marokkaans-Arabisch, de video’s zijn hier te bekijkenexterne-link-icoon.
Iedereen kan nu in zijn eigen taal begrijpen wat de maatregelen zijn. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Corona in begrijpelijke taal

Ken je Steffieexterne-link-icoon al? Op deze website van de Rijksoverheid deelt Steffie informatie over corona voor mensen met een verstandelijke beperking.

Stichting Lezen & Schrijvenexterne-link-icoon en Pharosexterne-link-icoon bieden handige informatie en materialen over het coronavirus in begrijpelijke taal. En tips over hoe je zelf eenvoudiger kunt communiceren. Ook is er een begrijpelijke woordenlijstexterne-link-icoon gemaakt met 80 moeilijke woorden over het coronavirus.

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft in verschillende talen filmpjesexterne-link-icoon gemaakt met uitleg over het coronavirus.

Handige telefoonnummers

Maatschappelijke organisaties, instellingen en ondernemers

Zit u in een verplichte quarantaine en ondervindt u daardoor problemen? Denk bijvoorbeeld aan de hond uitlaten, boodschappen doen of ondervindt u eenzaamheid. Lokale initiatieven kunnen uitkomst bieden. U kunt contact opnemen met Wijkracht (tel. 088 945 57 22), het Rode Kruis (tel. 074 266 3287) of de Luisterlijn (tel. 074 255 25 51).

Wijkracht

Wijkracht Borne is per telefoon T. (088)  945 5722 of via email: borne@wijkracht.nl bereikbaar.  Het zal niet voor iedereen eenvoudig zijn om hulp te vragen. Schroom daarom niet om u te melden als u vragen heeft! 

Mantelzorg SIZ

Femke Horsthuis, mantelzorgconsulent SIZ werkt in Borne vanuit huis. Maar ook vanuit huis kan zij er voor u zijn. U kunt haar bereiken via email: f.horsthuis@siztwente.nl. Laat het weten als u of een andere mantelzorger extra aandacht nodig heeft. Of als praktische zaken opgelost moeten worden. Samen komen we er wel!

Stichting Zelfregieteam Borne

Wij hebben onze activiteiten gestaakt en het inloophuis is gesloten. Voor ondersteuning of een luisterend oor zijn wij bereikbaar via T. (06) 4744 8500 of zoek contact met de Luisterlijn www.deluisterlijn.nlexterne-link-icoon of T. 0900 – 0767. Als het echt nodig is, kunt u een afspraak maken om fysiek met ons in gesprek te gaan (met inachtneming van de regels van de overheid).  

Corona publieksinformatienummer:

0800-1351

Dagelijks kun je tussen 08.00 en 22.00 uur bellen met een landelijk publieksinformatienummer over Corona. Als het erg druk is, hoor je een keuzemenu waarin je al antwoord krijgt op de meest gestelde vragen. Die automatische antwoorden krijg je ook te horen na 22.00 uur. Voor vragen kunt u ook terecht bij de Veelgestelde vragen en antwoorden van het RIVM.externe-link-icoon

•    Voor (medische) vragen en richtlijnen: RIVM: 0800-1351
•    Voor een luisterend oor: de Luisterlijn (24/7 bereikbaar): 0900-0767 (normaal tarief) of chat via deluisterlijn.nl.
•    Voor (praktische) hulpvragen: Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888
•    Voor online en digitale vragen: Helpdesk Welkom Online: 088-344 2000 Of op uw website: Hulp nodig? Zoek contact!

Over de Luisterlijn: De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen onze 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. Met jaarlijks bijna 500.000 oproepen, en ca. 300.000 gesprekken, is de Luisterlijn al meer dan 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die met goed opgeleide vrijwilligers sociale en emotionele steun op afstand biedt.