Gemeentehuis

ID-kaart

Een ID-kaart aanvragen

Voor het aanvragen van een ID-kaart dient u eerst een afspraak te maken. U kunt online een afspraak makenexterne-link-icoon of via telefoonnummer 14 074.

Een ID-kaart moet u persoonlijk aanvragen bij de gemeente.

 • Met een ID-kaart kunt u reizen naar deze landenexterne-link-icoon.
 • Iedereen die zorg nodig heeft, moet zich kunnen legitimeren. Ook kinderen jonger dan 14 jaar.
 • Een ID-kaart is 10 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor kinderen tot 18 jaar.
 • Een identiteitsbewijs (uit)lenen is strafbaarexterne-link-icoon.

  Reizen met kinderen

  Om kinderontvoering tegen te gaan, heeft u toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. Bij grenscontrole let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen.

  Informatie hierover kunt u vinden op https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderenexterne-link-icoon.

  Aanvragen noodpaspoort

  Tijdens een reis naar het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. 

  Informatie hierover kunt vinden op https://www.marechaussee.nl/onderwerpen/noodpaspoortexterne-link-icoon.

Afhalen nieuwe ID-kaart

 • Na 5 werkdagen kunt u tijdens de openingstijden van het gemeentehuis uw nieuwe ID-kaart zelf ophalen bij de Publieksbalie. U hoeft daarvoor geen afspraak te maken.
 • De ID-kaart moet persoonlijk worden afgehaald. Dit geldt ook voor kinderen.

Kinderen

Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen identiteitskaart hebben. Voor het aanvragen van een Nederlandse identiteitskaart voor kinderen tot 12 jaar is schriftelijke toestemming nodig van beide ouders/voogd die het gezag hebben/heeft. Kinderen vanaf twaalf jaar hebben die toestemming niet meer nodig. 

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart kwijt of is die gestolen? Dan is het verstandig dit zo snel mogelijk doorgeven aan de gemeente. Dat kan eenvoudig en snel met uw DigiD, via de knop rechts op dit scherm. Uw document wordt ongeldig verklaard. De gemeente registreert dit in alle nationale en internationale systemen. Hiermee wordt misbruik van uw document voorkomen. Let wel: Het doorgeven van de vermissing van het reisdocument kan niet worden teruggedraaid. Dit betekent dat wanneer u het document als vermist hebt opgegeven, dit direct ongeldig is. Vindt u het reisdocument terug, dan kunt u er geen gebruik meer van maken. U levert het reisdocument daarna in bij de gemeente. Wij vernietigen het document.

Als u niet kiest voor digitale aangifte vermissing reisdocument dan kunt u dit regelen aan de publieksbalie eventueel gecombineerd met de aanvraag van een nieuw document. U kunt hier een afspraak voor maken.

Huisbezoek

Kunt u door uw gezondheid niet persoonlijk naar de Publieksbalie komen om een ID-kaart aan te vragen? Dan kunt u een huisbezoek aanvragen.

Spoed

Het is mogelijk om uw reisdocument met spoed aan te vragen. De wet- en regelgeving geeft echter geen garantie over de levertijd van de documenten.
In de regel kunt u bij aanvraag voor 15.00 uur het document ophalen op de eerstvolgende werkdag. Aan de spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

Kosten

Beschrijving

Prijs (2024)

ID-kaart vanaf 18 jaar€ 75,80
ID-kaart vanaf 18 jaar, spoedprocedure€ 132,89
ID-kaart tot 18 jaar€ 40,90
ID-kaart tot 18 jaar, spoedprocedure€ 97,99

Aanvraag

U kunt een nieuwe ID-kaart persoonlijk aanvragen bij de Publieksbalie. De persoon voor wie het reisdocument is moet zowel bij het aanvragen als het ophalen van het document aanwezig zijn. Dus ook baby's of hele jonge kinderen.

Altijd meenemen

Extra meenemen tot 12 jaar

 • Verklaring van toestemming ondertekend door beide ouders/gezagsdragers. Let op: Handtekeningen moeten hetzelfde zijn als op de getoonde identiteitsbewijzen.
 • Geldig rijbewijs, paspoort of ID-kaart van beide ouders/gezagsdragers.

Voorkom onnodig wachten en maak een afspraak via de knop rechts op deze pagina.

Bijlage