money-debts-handle iconHulp bij verlagen energiekosten

Hulp bij verlagen energiekosten - inleiding

Heeft u een laag inkomen? Heeft u ook een hoge energierekening? De regeling 'Hulp bij verlagen energiekosten' helpt u om energie te besparen. Daardoor verbruikt u in de toekomst minder energie.

De regeling bestaat uit drie onderdelen:
1. Er zijn gratis producten beschikbaar waarmee u energie kan besparen.
2. Er is een regeling voor woningeigenaren. U wordt geholpen met het isoleren van uw woning.  
3. Er is een regeling voor huurders van Welbions. Via deze regeling komt u in aanmerking voor korting op zonnepanelen.

Voor elk onderdeel van de regeling gelden andere regels. U mag van één of meerdere onderdelen gebruik maken. Weet u niet of u gebruik kan maken van een onderdeel van de regeling? Meer informatie krijgt u in het Sociaal Hus. Een medewerker geeft antwoord op uw vragen. 

1. Gratis producten

Inwoners met een laag inkomen krijgen voor €100 gratis producten. Die producten helpen om energie te besparen. De producten zijn snel en makkelijk te installeren. Hier kunt u hulp bij krijgen. Voorbeelden hiervan zijn tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie.

Om de gratis producten te krijgen, mag uw inkomen niet hoger zijn dan 120% van het sociaal minimum. Hierbij maakt het niet uit of u de woning huurt of dat u eigenaar bent van de woning.

2. Isolatie van uw koopwoning

Woningeigenaren met een laag inkomen die minder energie willen gebruiken met hun woning worden geholpen. Wilt u hier gebruik van maken? Dan moeten uw huis en uw inkomen aan de volgende voorwaarden voldoen:

Uw huis:

  • heeft een WOZ-waarde van maximaal €250.000 op 1-1-2021;
  • en is gebouwd in 1988 of eerder.

Uw inkomen: 

  • is maximaal 150% van het sociaal minimum.

Met (extra) isolatie in uw dak, muren of vloer kunt u energie besparen. Het plaatsen van zonnepanelen voor een koopwoning valt op dit moment nog niet onder de regeling. 

Het werkt als volgt:

1. U meldt zich in het Sociaal Hus. Daar wordt gekeken of u in aanmerking komt voor deze regeling.
2. Er komt er een energiecoach bij u thuis. Die kijkt hoe u kunt besparen door te isoleren.
3. Vervolgens komt er iemand bij u thuis om u te vertellen wat het kost om te isoleren. Deze persoon vertelt ook welke subsidies u kunt krijgen. De gemeente Borne betaalt via deze regeling ook nog 40% van de rekening. 
4. We kijken graag samen met u naar oplossingen voor de rest van de kosten. Hier bestaan verschillende oplossingen voor. Er zijn subsidies, maar ook leningen zonder rente. 
5. Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de subsidies en leningen? De vrijwilligers van het geld- en formulierenspreekuur helpen u gratis.

3. Huurwoning Welbions

Huurt u een woning bij Welbions? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de tijdelijke regeling voor het plaatsen van zonnepanelen, waarbij u €1,30 per zonnepaneel per maand betaalt aan Welbions. Dit is de helft van het normale prijs. 

Om van deze regeling gebruik te maken, mag uw inkomen niet hoger zijn dan 150% van het sociaal minimum. Heeft u een koopwoning? Dan kunt u geen gebruik maken van deze subsidie op zonnepanelen. 

Sociaal minimum

Tabel sociaal minimum

Het sociaal minimum is het minimale bedrag dat u volgens de overheid nodig heeft om rond te komen. Het gaat om het bedrag per maand en hangt af van uw woonsituatie. Weet u niet zeker wat u mee moet rekenen? Het Sociaal Hus helpt u. 

In de tabel staat 120%, 130% en 150% van het sociaal minimum weergegeven. Verdient u minder? Dan komt u in aanmerking voor een onderdeel of onderdelen van deze regeling. Wilt u gebruik maken van de regeling? Neem contact op met het Sociaal Hus. 

Aanmelden regeling 'Hulp bij verlagen energiekosten'?

1.U meldt zich bij het Sociaal Hus om gebruik te maken van deze regeling.
2. In het Sociaal Hus wordt gekeken of u gebruik kunt maken van deze regeling.
3. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan neemt een energiecoach contact met u voor een afspraak.
4. De energiecoach komt bij u thuis en vertelt u hoe het verder gaat. 

De openingstijden en het bezoekadres zijn te vinden op https://www.sociaalhus.nl/.