Beeld van archiefstuk Collectie Brok

Gemeentearchief uitgebreid met ‘Collectie Brok’

06 maart 2023
Nieuws

Gemeentearchief uitgebreid met ‘Collectie Brok’

Het gemeentearchief van Borne heeft onlangs de historisch waardevolle Collectie Brok in eigendom verworven. Het archief bevat een scala aan interessante stukken met betrekking tot de textielgeschiedenis van Borne en Twente. De collectie bevond zich al een tijd in de archiefbewaarplaats, maar is recent door de erfgenamen van oud-archivaris Brok aan de gemeente geschonken.

De collectie, met een omvang van circa twee strekkende meter, omvat archiefstukken van onder andere de Spanjaard-fabrieken, de textielfabrieken van Barend Bavink & Zn. en Ten Cate te Almelo en Gelderman te Oldenzaal. Het oudste stuk dateert uit 1680.

Door de schenking is het mogelijk gemaakt de archiefcollectie te inventariseren. Het werk is inmiddels in concept afgerond door vrijwilligers van de Stichting Historische Projecten. Het resultaat is door de gemeente Borne online beschikbaar gesteld op het platform www.archieven.nlexterne-link-icoon. Hiermee kunnen geïnteresseerden eenvoudig online zien welke archiefstukken er bewaard gebleven zijn uit de rijke textielgeschiedenis van Borne en Twente.

De gemeente Borne is enthousiast over de toevoeging van de Collectie Brok aan de gemeentelijke archieven en is dankbaar voor de samenwerking met de familie Brok en de Stichting Historische Projecten.

Beeld van archiefstuk Collectie Brok