Feestelijke oplevering vernieuwde Spanjaardswijk
Vanmiddag werd na drie jaar hard werken de vernieuwde Spanjaardswijk feestelijk opgeleverd. Na de officiële opleveringshandeling door Wethouder Vermorken werd de opening gevierd door bewoners en betrokkenen van de wijk. Deze bijzondere mijlpaal markeert de afronding van een grootschalige herinrichting, waarbij participatie, duurzaamheid en vergroening centraal stonden.
Samenwerken aan een toekomstbestendige wijk
De Spanjaardswijk is op een unieke manier vernieuwd. Wethouder David Vermorken: “Bewoners hebben actief meegedacht over het ontwerp en waren nauw betrokken bij het hele proces. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe inrichting goed aansluit bij de wensen van de buurt. Wij kijken met trots terug op dit succesvolle project en hopen dat de vernieuwde Spanjaardswijk een fijne woonomgeving blijft voor alle bewoners.”
Het participatietraject tijdens de herinrichting van de Spanjaardswijk was een proef. Het proces wordt geëvalueerd om te leren van de verbeterpunten en deze mee te nemen in volgende trajecten.
Meer groen en een gezondere leefomgeving
Door samen te werken aan een toekomstbestendige wijk, is er niet alleen rekening gehouden met de infrastructuur, maar ook met duurzaamheid en klimaatontwikkelingen.
Een belangrijk onderdeel van de herinrichting was de vergroening van de wijk. In de openbare ruimte is 40% meer groen gerealiseerd en er zijn 58 nieuwe bomen geplant. Deze bomen hebben volwaardige groeiplaatsen gekregen. Daardoor kunnen ze optimaal bijdragen aan een prettig leefklimaat. De extra groenvoorzieningen helpen om hittestress tegen te gaan. Daarnaast maakt het de wijk aantrekkelijker en gezonder voor bewoners.
De rijke geschiedenis van de Spanjaardswijk
De Spanjaardswijk kent een bijzondere geschiedenis. De wijk is vernoemd naar de textielfamilie Spanjaard, die een grote rol speelde in de ontwikkeling van Borne. Oorspronkelijk werd de wijk gebouwd voor arbeiders in de textielindustrie. Door de herinrichting is de wijk niet alleen klaar voor de toekomst, maar blijft ook het karakter en de hechte gemeenschap behouden.