Ledlamp indraaien

DiBo helpt inwoners met laag inkomen energie besparen

23 mei 2024
Nieuws

Gemeente Borne en Stichting Duurzame Initiatieven Borne (hierna: DiBo) hebben op 22 mei 2024 een addendum ondertekend die hoort bij de onlangs afgesloten samenwerkingsovereenkomst. Een addendum is een aanvulling op een overeenkomst. Hierin staat dat DiBo ook aan de slag gaat voor de regeling ‘Hulp bij verlagen energiekosten’. Zij brengen gratis energiebesparende maatregelen aan, zoals ledlampen en tochtstrips, in de woningen van inwoners met een laag inkomen. DiBo gaat hiervoor naar plekken waar inwoners terecht kunnen met een hulpvraag, zoals een voedselbank of het Sociaal Hus.

“Hartstikke fijn dat DiBo inwoners met een laag inkomen helpt om hun energierekening te verlagen. De afgelopen jaren zijn de energiekosten fors gestegen. Voor de inwoners met een laag inkomen kan dit een groot probleem zijn. Precies daarom is het fijn dat hier op ingezet wordt. ” Aldus wethouder Arthur Lammers. 

Samenwerking

Gemeente Borne werkt al enkele jaren met DiBo samen. De stichting heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor de energietransitie in Borne. De energietransitie betekent dat we fossiele brandstof vervangen door duurzame energie. Dit is vaak stroom die opgewekt wordt uit wind, water of zon. De stichting leidt het energieloket in Borne en heeft vanuit het energieloket al veel inwoners en organisaties geholpen die graag willen verduurzamen. Ook heeft DiBo informatiepakketten die zij aanbieden aan inwoners bij wijkacties.

Energieloket 

Het energieloket is dé plek waar inwoners en bedrijven gratis informatie krijgen over verduurzaming. Ook is het de thuisbasis van de energiecoaches en de FIXbrigade. Vanuit het energieloket gaan de energiecoaches en de energiefixers regelmatig op bezoek bij inwoners om hen advies op maat te geven. De energiefixers werken samen in de Fixbrigade. Zij zijn veel op pad om inwoners te helpen. Zij helpen de inwoners met een laag inkomen bij het plaatsen van radiatorfolie, ledlampen en andere kleine ingrepen waarmee direct energie bespaard wordt. 

Stichting Duurzame Initiatieven Borne (DiBo) 

DiBo ondersteunt huiseigenaren en ondernemers in gemeente Borne bij het verduurzamen van hun woning of gebouw. De afgelopen jaren heeft DiBo voor de gemeente het digitale - en sinds kort ook het tijdelijke fysieke Energieloket gecoördineerd. Hier kunnen Bornse inwoners langskomen als ze meer informatie willen over verduurzaming. Daarnaast helpt DiBo de gemeente bij verschillende onderdelen van de energietransitie. Hierdoor zijn zij een belangrijke schakel tussen de overheid, inwoners en bedrijven en dragen zij bij aan de verduurzaming van gemeente Borne.

Aanmelden

Inwoners met een laag inkomen die ook graag gratis energiebesparende maatregelen willen kunnen direct contact opnemen met de FIXbrigade (fixbrigade@diborne.nl of 06 425 425 95) of het Sociaal Hus (www.sociaalhus.nlexterne-link-icoon of telefonisch via 074-2658590).