Klimaatescaperoom met wethouder Vermorken en Bart Schooneman

Bornenaren ontsnappen uit klimaat escaperoom

20 november 2023
Nieuws

Op woensdag 15 november stond de klimaat escaperoom tijdens de weekmarkt op parkeerplaats De Bolkshoek in Borne. Niemand minder dan wethouder David Vermorken en klimaatburgemeester Bart Schooneman gingen als eersten de uitdaging aan. Binnen een tijd van 16 minuten en 55 seconden wisten ze te ontsnappen aan de gevolgen van het veranderende klimaat.

Wethouder Vermorken: “De klimaat escaperoom is een ludieke en speelse manier om bewustwording te creëren over de gevolgen van het klimaat. We zien dat extreem weer ook in Borne steeds vaker voorkomt. Er zijn momenten met hitte en droogte en momenten met enorm veel regen. Een gezonde leefomgeving creëren is een taak die wij als gemeente serieus nemen. Daar hebben we ook de hulp van inwoners voor nodig.”

Snelste tijd
Elk half uur kon een groep met maximaal vier deelnemers (vrienden, familie, buren, collega’s) gratis het spel ‘Adapt of Btrapped’ spelen. Ze moesten puzzels oplossen en aanwijzingen vinden om zo snel mogelijk uit de escaperoom te ontsnappen. Alles in het teken van een veranderende klimaat en hoe je je daarop kunt voorbereiden. De winnaars wisten met een tijd van 12 minuten en 55 seconden te ontsnappen. Een hele prestatie die werd beloond met een mooi groenpakket.

Zelf een steentje bijdragen
Voor het creëren van een gezonde leefomgeving kunnen inwoners ook zelf in actie komen. Het regenwater opvangen en vasthouden op eigen perceel én het groener maken van de tuinen zijn goede en eenvoudig toepasbare mogelijkheden. Sinds vorig jaar kunnen particulieren gebruik maken van een afkoppelsubsidie hemelwaterafvoer. Bij afkoppelen wordt schoon regenwater en vuil afvalwater gescheiden. Daarmee verdwijnt het regenwater niet langer direct in het (gemengde) riool richting zuivering en wordt voorkomen dat het riool minder vaak overstroomt en kan het schone regenwater hergebruikt worden. Per goedgekeurde regeling wordt € 300 aan subsidie verstrekt. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op deze pagina.