Vluchtelingen statushouders

Borne biedt onderdak aan Oekraïners en statushouders

12 september 2022
Nieuws

In Nederland speelt er veel rondom de opvang van vluchtelingen. Ook in Borne bieden we mensen onderdak die in hun eigen land niet veilig zijn. Dat geldt voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Ingewikkelde materie over verschillende bevolkingsgroepen die als overeenkomst hebben dat zij allemaal huis en haard moesten achterlaten en in ons land of onze gemeente een veilig onderkomen zoeken. Welke verschillen er zijn tussen deze mensen leest u in onderstaand overzicht. Wat de gemeente Borne wil betekenen voor deze mensen, leest u in het bericht Onderdak voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders.

Veel mensen uit Oekraïne, asielzoekers en statushouders zoeken in Nederland een veilig onderkomen. De overeenkomst is dat al deze mensen hun ‘thuis’ hebben achtergelaten. Het verschil is de status die zij hebben in Nederland.

Oekraïners mogen tijdelijk in Nederland blijven.

Asielzoekers moeten aantonen dat zij in hun land van herkomst niet veilig zijn. Als na onderzoek blijkt dat dat zo is, kunnen zij een verzoek doen om hier te blijven (asiel aanvragen).

Statushouders zijn nieuwe inwoners van Nederland die een verblijfsvergunning (asiel) hebben gekregen. Zij mogen in Nederland blijven, maken deel uit van de Nederlandse
samenleving en hebben recht op een woning. Niet de gemeente, maar het COA bepaalt
in welke gemeente deze mensen gaan wonen.