Boomfeestdag in Borne

16 november 2023
Nieuws

Op woensdag 15 november vierde gemeente Borne Nationale Boomfeestdag. Tijdens deze dag bekeken de leerlingen van basisschool de Horsten, op veilige afstand, hoe de bomen bij kruising Kruisbes en Piepersveldweg ecologisch werden gesnoeid. Met ecologisch snoeien wordt het dode hout in de boom verwijderd waardoor alleen een stam blijft staan. De stam dient vervolgens als voedingsplaats voor de insecten. Ter compensatie van de ecologisch gesnoeide bomen werd een nieuwe boom aan de Kruisbes en in het laantje voor basisschool De Horsten geplant.

Wethouder David Vermorken was bij basisschool De Horsten aanwezig om de aftrap te verzorgen. Nadien gaf Idverde een presentatie over het verplanten van bomen en ecologisch snoeien. Daarna bekeken de leerlingen hoe de bomen bij kruising Kruisbes en Piepersveldweg ecologisch werden gesnoeid.

Stichting Nationale Boomfeestdag

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om ieder kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten. In het jaarthema ‘Opgroeien met bomen’ staat centraal hoe fijn en belangrijk het voor kinderen is dat ze kunnen opgroeien in een groene omgeving. Met bomen in de wijken en parken en op de schoolpleinen spelen kinderen meer buiten en zijn ze fysiek en mentaal gezonder.

In de landelijke Bossenstrategie onderstrepen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies het belang van het organiseren van Boomfeestdagen voor kinderen. Boomfeestdagen leveren een bijdrage aan de beleidsdoelstellingen op het gebied van meer bos, beter bos en bomen in de stad en het landelijk gebied.