Bibob
De landelijke wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen openbaar bestuur) is een (preventief) bestuursrechtelijk hulpmiddel om de integriteit van de overheid te beschermen.
Bibob-onderzoek
Als u een vergunning of subsidie aanvraagt, meedoet aan een aanbesteding of een vastgoedovereenkomst aangaat, kan de gemeente een onderzoek doen. Met dit onderzoek controleert de gemeente de integriteit van uw onderneming en van de personen die bij uw onderneming betrokken zijn. Zo onderzoekt de gemeente of de kans groot is dat de vergunning, subsidie, vastgoedtransactie of aanbesteding wordt misbruikt voor bijvoorbeeld het witwassen van geld. Hiermee voorkomt de gemeente dat zij criminele activiteiten faciliteert, maar wordt ook de concurrentiepositie van goedwillende, integere ondernemers beschermd.
De gemeente kan het onderzoek ook op een later moment uitvoeren. Dus ook als u de vergunning of subsidie al heeft of de aanbesteding al gewonnen heeft, kan de gemeente uw onderneming nog onderzoeken. Als de gemeente na het eigen onderzoek nog twijfels heeft, kan zij het Bureau Bibob vragen een onderzoek te doen. Blijkt uit het onderzoek dat er zwart geld of crimineel verdiend geld in uw onderneming omgaat? Dan kan de gemeente de vergunning, subsidie of opdracht weigeren of intrekken.
Wanneer een Bibob-onderzoek?
Het Bibob instrument kan de gemeente toepassen in onder andere de volgende gevallen:
- Alcoholwet
- Kansspelen (aanwezigheidsvergunning)
- Starten van seksinrichting
- Evenementen
- Omgevingsvergunning bouw en milieu
- Subsidies
- Vastgoedtransacties
- Aanbestedingen
- Overige beschikkingen
Dit en meer is vastgelegd in de Beleidsregels toepassing Wet Bibob gemeente Borne 2024 en de Factsheet Bibob gemeente Borne.
Er moeten voldoende aanwijzingen zijn voor een Bibob-onderzoek. De gemeente mag alleen een Bibob-onderzoek (laten) doen als eigen bronnen om een onderzoek uit te voeren niet voldoende zijn.
Wat betekent dit voor u?
In sommige gevallen vraagt de gemeente extra informatie aan te leveren via de Bibob-vragenlijst. Op basis daarvan beoordelen we of er vervolgonderzoek nodig is. We vragen alleen naar informatie uit stukken waar u relatief eenvoudig aan kunt komen, zoals jaarrekeningen, huurovereenkomsten en aandeelhoudersregister van uw onderneming. Bezwaar indienen tegen een vervolgonderzoek door Bureau Bibob is niet mogelijk. U kunt wel uw aanvraag intrekken. Dan laat de gemeente het onderzoek niet uitvoeren.
Meer informatie
Op de website van Justis (https://www.justis.nl/producten/wet-bibob) vindt u meer informatie over de Wet Bibob en een link naar de wettekst zelf.