Nadat in 2018 de kleedkamers al zijn gerenoveerd, was afgelopen jaar de buitenkant van sportzaal De Hooiberg aan de beurt. Nu de installatiewerkzaamheden zijn afgerond, is de sportzaal in de Stroom Esch ook aan de buitenkant volledig verduurzaamd en klaar voor de toekomst.

Zo is de sportzaal hoogwaardig geïsoleerd, volgens de RC-waarden voor nieuwbouw. “Alle materialen die zijn gebruikt voor de renovatie zijn onderhoudsarm en circulair”, aldus wethouder Michel Kotteman. De nieuwe gevelbeplating is gemaakt van vezelcementmateriaal en heeft geen emissie van schadelijke gassen. Daarnaast is de gevelbeplating onderhoudsarm en kunnen de panelen in de toekomst worden hergebruikt of gerecycled.

Zonnepanelen en heatpipes
Hoewel het hoge dak van de sportzaal constructief niet sterk genoeg bleek om zonnepanelen op te plaatsen, was het lage dak hiervoor wel geschikt. Hier zijn dan ook 20 zonnepanelen op geplaatst, die samen zorgen voor een duurzame opwekking van de benodigde elektriciteit. Ook zijn er ‘heatpipes’ op het dak geplaatst die via een buffervat van 1000 liter het water voor de douches opwarmen.

Bij de mogelijkheden om het pand te verduurzamen, stond de veiligheid van de gebruikers van het pand voorop. Ondanks dat het grote dak niet sterk genoeg bleek om zonnepanelen bij op te leggen, bleek het lage dak wel sterk genoeg. Zo is binnen het budget het hoogste haalbare gerealiseerd als het gaat om het duurzaam opwekken van energie. Sportzaal De Hooiberg is volgens de wethouder dan ook een mooi en goed voorbeeld van het verduurzamen van een bestaand gebouw.

Naast de sportzaal is ook de inrichting van het terrein aangepakt, zoals de bestrating en de beplanting. De verlichting in de sportzaal wordt volgend jaar volgens de onderhoudsplanning aangepakt.