Vier vrijwilligers(initiatieven) in de gemeente Borne zijn vanochtend verrast met de Overijsselse Vrijwilligersprijs. De vrijwilligers van de Kloostergaarde, werkgroep AED Zenderen en vrijwilligers Marian van Loenen en Ronald Kuipers kregen de prijs uitgereikt uit handen van Statenlid Herman Kalter van de provincie Overijssel en beleidsmedewerker Annette Zwiep van de gemeente Borne.

De Overijsselse Vrijwilligersprijs (OVP) wordt in de hele provincie uitgereikt aan zo’n 100 vrijwilligers. In de gemeente Borne konden inwoners hiervoor de afgelopen tijd vrijwilligers, organisaties of initiatieven opgeven, die volgens hen de titel ‘Dé vrijwilliger van de gemeente Borne’ verdienen.

Dit jaar wordt in iedere gemeente ook een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt. Deze is in de gemeente Borne samen met Erik de Kruif, coördinator vrijwilligerswerk van Landschap Overijssel, overhandigd aan de vrijwilligers van de Kloostergaarde.

Kloostergaarde
Tuin de Kloostergaarde is een samenwerking tussen de gemeente Borne, de dorpsraad, Theehuis De Karmeliet en een grote groep vrijwilligers. De vrijwilligers werken hard om de tuin in oude glorie te herstellen. Ze doen vaak mee met landelijke evenementen als NLdoet en de Natuurwerkdag en betrekken scholen en andere belangstellenden bij het project.


Een afvaardiging van de vrijwilligers van de Kloostergaarde met Herman Kalter en Annette Zwiep (rechts)


Werkgroep AED Zenderen
De werkgroep AED Zenderen bestaat uit zes vrijwilligers die zich de afgelopen tien jaar belangeloos hebben ingezet voor de vijf AEDs die in Zenderen operationeel zijn. De werkgroep zorgt onder andere voor de scholing van vrijwilligers en voor onderhoud van de apparatuur. Verder wordt er na een eventuele inzet van een AED nazorg verleend en worden de AEDs weer up-to-date gemaakt.


Twee van de zes vrijwilligers van de werkgroep AED Zenderen (midden)


Marian van Loenen
Marian werkt al vijftig jaar als vrijwilliger bij de Zonnebloem. Ook heeft zij als vrijwilliger gewerkt bij de administratie van het kerkblad van de St. Stephanuskerk. Marian is in haar buurt de Meijlingsgaarde altijd bereid tot hulp aan de medebewoners en is een enthousiast lid van het opschoonteam.


Marian van Loenen (rechts) met haar partner (links)


Ronald Kuipers
Ronald Kuipers is vanaf 2007 vrijwilliger bij Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente. Na zijn revalidatie in 2007 heeft hij zich bij SIZ aangemeld om vrijwilligerswerk te doen om onder de mensen te komen. Ronald is ook vrijwilliger van de rolstoel wandelgroep, vaste bezoeker van het MantelZorgCafé, heeft de gespreksgroep ‘niet aangeboren hersenletsel’ opgericht en is betrokken bij Sindron in Zenderen.


Ronald Kuipers (midden)


De OVP is een samenwerking van Provincie Overijssel, Stimuland, Vosvi en de plaatselijke vrijwilligersorganisaties.