Het coronavirus leidt tot veel vragen. Allerlei organisaties werken samen om nieuwe besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Op deze pagina delen we praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Borne. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.

Persconferentie 1 september: Kabinet staat stil bij maatregelen tegen verspreiding corona
Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben op 1 september in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo blijven discotheken en nachtclubs voorlopig gesloten en blijft het verbod op schreeuwen en zingen in groepsverband bij sportwedstrijden en concerten bestaan. Ook mogen kinderen van 0 tot 4 jaar naar opvang, sport en school als het gezin in quarantaine is. Bijvoorbeeld vanwege terugkomst uit een gebied dat door Covid-19 kleurcode oranje heeft. Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persconferentie 18 augustus: Houd corona buiten de deur

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet vanavond aanscherpingen aangekondigd:

 • Ontvang maximaal 6 personen in huis of in de tuin, exclusief kinderen tot en met 12 jaar en het eigen huishouden.
 • Blijf zo veel mogelijk thuis werken.
 • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

Lees het hele bericht op de website van Rijksoverheid.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persconferentie 6 augustus: Grip op coronavirus met lokale maatregelen

Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat ons zorgen baart is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien we terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. En verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.

Daarom steunen we de lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en gaan we enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.
De maatregelen die we nu treffen:

 1. Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
 2. De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten op vrijwillige basis naam- en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
 3. Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) op.
 4. In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.

De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

 •     de openingstijden van de horeca beperken;
 •     gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
 •     locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
 •     parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
 •     publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
 •     handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
 •     grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren.

Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Bekijk het hele bericht op de website van Rijksoverheid.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Persconferentie 24 juni: Per 1 juli: 1,5 meter blijft norm

Algemene regels voor activiteiten binnen

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Algemene regels voor activiteiten buiten

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
  - Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.

Bij twijfel of uw feest, bijeenkomst of evenement door mag gaan, kunt u contact opnemen met de gemeente Borne, vraag naar Nicole Teesink of Wouter Ott. Wij helpen u graag!

Vervoer

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Kinderen en jongeren

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Uitzonderingen

 • De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
  - contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
  - mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
  - sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
 • Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
  - Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.
 • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten.

Tot slot

Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden. Maar zolang het virus er is, zullen we ons aan de algemene regels moeten houden. Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen.

Als fietser of als voetganger is het misschien niet altijd en overal mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te (be)houden. Gemeente Borne wil deze plekken graag met hulp van fietsers en voetgangers in beeld krijgen. Wat zijn volgens de gebruikers van de verschillende fiets- en voetpaden in de gemeente bijvoorbeeld verbeterpunten en hoe zou het dit anders kunnen? Opmerkingen, wensen en ideeën kunnen nog steeds gedeeld worden door online een vragenlijst in te vullen. Meer informatie: https://www.borne.nl/nieuws/is-borne-ook-te-voet-en-op-de-fiets-klaar-voor-de-15-meter-samenleving-0.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sanitair campings open per 15 juni

Het sanitair op campings gaat met ingang van 15 juni weer open. Officiële communicatie (vanuit NKC) wordt vandaag verwacht. Verschillende mediakanalen berichten er echter al over. Dit besluit is dus met twee weken vervroegd. Eerder stond deze datum namelijk op 1 juli. Het besluit is genomen in verband met de verwachte buitenlandse toeristen die vanaf 15 juni weer welkom zijn in ons land.

Krijgen toeristen klachten wanneer ze in Nederland op vakantie zijn? Dan luidt het advies op het vakantieadres te blijven waar ze zich op dat moment bevinden. Ook toeristen kunnen met klachten 1202 bellen en door de GGD getest worden. Meer adviezen en de Nederlandse maatregelen staan op https://www.netherlandsandyou.nl.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Laten testen op corona

Vanaf dinsdag 2 juni is het voor inwoners van Twente met COVID-19 klachten mogelijk zich te laten testen op het virus. GGD Twente heeft hiervoor twee testlocaties, in de gemeenten Enschede en Hof van Twente. Aanmelden kan via het landelijk nummer 0800 1202.

Waarom testen
Deze test is om te kijken of je nú besmet bent. Juist door iedereen met klachten te testen weten we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het ook direct de kop indrukken en zo verdere verspreiding voorkomen. Zo proberen we te voorkomen dat er een tweede golf coronabesmettingen komt. De test toont aan of je het coronavirus op dat moment hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen als je klachten hebt. De test geeft niet aan of je in het verleden het coronavirus hebt gehad.

Testlocaties
GGD Twente heeft twee testlocaties. In Goor aan Kooimaten 2 en in Enschede aan de Jaargetijdenweg 13. De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijd je door de drive-in en word je zonder uit te hoeven stappen getest.

Wat houdt de test in
Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een microbiologisch laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

De uitslag
Is de uitslag van de test negatief, dan wordt deze vanuit het landelijk systeem rechtstreeks naar de geteste persoon gestuurd. Bij een positieve uitslag neemt GGD Twente contact op om de uitslag te vertellen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Na het afnemen van de test duurt het meestal 24 - 48 uur voordat de uitslag bekend wordt gemaakt.

Wat kost een test
De overheid vergoedt de kosten van het afnemen van de test door de GGD en van de laboratoriumkosten. Er volgt dus geen rekening.

Hoe aanmelden
Inwoners met symptomen van corona (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) kunnen 0800 1202 bellen om een afspraak te maken voor een test op een van de testlocaties. Bellen kan dagelijks van 08.00 uur tot 20.00 uur. Houd als je belt voor een afspraak je Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Deze vind je o.a. op de paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persconferentie 3 juni: Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis
De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf.

 • Vakantie in eigen land kan, al blijven de huidige coronamaatregelen van kracht. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming.
 • Per 15 juni zullen voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders hier ook welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer. 3 Europese landen houden in ieder geval een oranje reisadvies: Zweden en het Verenigd Koninkrijk (omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn).
 • Reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven daarom voorlopig oranje. Dat wil zeggen: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Gaat u toch en komt u terug in Nederland, dan is het dringende advies om meteen thuis 2 weken in quarantaine te gaan.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van Rijksoverheid.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persmoment 27 mei: De stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen is geactualiseerd
Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

Bekijk het volledige nieuwsbericht op de website van Rijksoverheid.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vanaf wanneer kan iedereen met klachten zich laten testen?

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD.
In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang, naast uitgebreid testen en traceren.

Het volledige nieuwsbericht staat op de website van Rijksoverheid.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persconferentie 19 mei: de volgende stap

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. De aanpassing van de maatregelen per 1 juni:

Groepen

 • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
 • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horeca - vanaf 12.00 uur
Restaurants en cafés mogen open, onder voorwaarden:

 • een maximum van 30 gasten (dus exclusief personeel);
 • bezoekers moeten reserveren;
 • iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
 • in een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Onderwijs

 • Voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn. 
 • Voortgezet speciaal onderwijs gaat ook op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn.
 • Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.
 • De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.
 • Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten.
 • Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Culturele instellingen – vanaf 12.00 uur

 • Film-, theater- en concertzalen mogen open onder voorwaarden
  - een maximum van 30 mensen in het publiek;
  - bezoekers moeten vooraf reserveren;
  - een checkgesprek vooraf om te bepalen of een bezoek risico’s oplevert;
  - iedereen houdt 1,5 meter afstand tot elkaar. 
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden.
 • Muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen open. Er geldt een maximumaantal van 30 personen per gebouw, die 1,5 meter afstand moeten houden.
 • Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal 30 bezoekers die 1,5 meter afstand houden.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.
 • In tram, (water)bus, metro en trein is met ingang van 1 juni voor reizigers van 13 jaar en ouder het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit geldt niet voor stations, haltes en perrons; daar is een mondkapje niet verplicht. Iedereen houdt hier 1,5 meter afstand tot anderen.
 • Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Verpleeghuizen
Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Lees meer over de versoepelingen en voorwaarden op de website van Rijksoverheid.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Persconferentie 6 mei: stapsgewijs meer ruimte

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte. Wat dit voor Twente betekent, is te lezen in onderstaande noodverordening:


Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Vanaf 11 mei geldt:

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).
 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.). Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd. Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
 • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
 • Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
 • In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Over mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Verwachting per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand; bezoekers moeten reserveren; in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni
Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli
Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september
Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Bekijk de uitgebreide informatie op de website van Rijksoverheid.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Beperkte openstelling Twentse vakantieparken en campings
De voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, Onno van Veldhuizen, heeft besloten dat vakantieparken en campings in Twente voor een deel van de bezoekers opengesteld kunnen worden. Hiermee volgt Twente de landelijke lijn.

“Het gaat dan om accommodaties die beschikken over eigen sanitaire voorzieningen, zoals toilet, douche en stromend water. Deze versoepeling gaat in per vrijdag 24 april aanstaande”, aldus Onno van Veldhuizen. Algemene faciliteiten zoals centrale douche- en toiletgebouwen, zwembaden en kantines blijven gesloten.

Onno van Veldhuizen benadrukt dat deze versoepeling kan worden doorgevoerd omdat de druk op de Twentse gezondheidszorg de afgelopen periode is afgenomen.
De ruimte voor deze versoepeling ontstaat doordat de druk op de zorg afneemt.  De druk op de Twentse zorg is afgenomen dankzij de inspanningen van alle Twentenaren en het goede naleven van de maatregelen. “Ik blijf benadrukken dat het belangrijk is dat we ons aan deze geldende basis-regels houden. Dus blijf zoveel mogelijk thuis, was je handen regelmatig en houd 1,5 meter afstand”.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Persconferentie 21 april: meeste maatregelen verlengd tot 20 mei
Het kabinet heeft 6 mei besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei. In de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.
Er komt voorzichtig ruimte voor kinderen en jongeren. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Onderwijs en kinderopvang
Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De andere helft van de tijd volgen zij onderwijs op afstand.
 • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uit te werken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
 • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open.
 • De dagopvang voor 0-4 jarigen gaat volledig open. Dat geldt ook voor de gastouderopvang voor 0-12 jarigen.
 • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen, kinderopvang en gemeenten spannen zich in om noodopvang zoveel mogelijk via reguliere wijze te organiseren; de organisatie van noodopvang (24/7) buiten reguliere tijden wordt nog nader gewerkt.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Meer informatie over scholen en kinderopvang is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Sport
De gemeente Borne heeft besloten om voor de sportende jeugd en jongeren uit Borne onder voorwaarden een bepaald aantal sportparken weer open te stellen vanaf 29 april 2020. In het bijgaande protocol leest u welke sportparken en voorwaarden dit zijn:

.
 
 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
 • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties individueel de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Op  www.BorneSport.nl/corona-update worden het Twentse Sportprotocol en de posters van NOC*NSF geplaatst. De landelijke FAQ en het protocol verantwoord sporten voor kind en jeugd vindt u op https://nocnsf.nl/coronavirus-en-sport. Heeft u vragen dan kunt u deze mailen naar BorneSport: info@bornesport.nl.

Sporthallen, gymzalen, zwembad en dierenparkjes
De gemeentelijke sporthallen en gymzalen zijn gesloten. Vanaf 29 april mag alleen van de buitenaccommodaties gebruik worden gemaakt. Het zwembad is vanaf 18 mei beperkt open en de dierenparkjes in Borne zijn tot en met 19 mei gesloten. Dit in verband met de maatregel om sociale contacten te vermijden.

Zelfstandig wonende ouderen
Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Evenementen
Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.
Meer informatie en een volledig overzicht (van de gevolgen) van de aanvullende maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Persconferentie anderstaligen
Voor de grote groep anderstaligen in Nederland heeft TVcN de persconferentie vertaald in 5 van de veel voorkomende vreemde talen in Nederland. Dit zijn Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinja en Marokkaans-Arabisch, de video’s zijn hier te bekijken.
Iedereen kan nu in zijn eigen taal begrijpen wat de maatregelen zijn. Alleen samen krijgen we corona onder controle.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Persconferentie 23 april: aangescherpte maatregelen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De belangrijkste maatregelen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis: Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, een frisse neus of als je aan iemand zorg verleent.
 • Blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts: Heb je koorts? Dan blijven ook je huisgenoten thuis. Met uitzondering van mensen in cruciale beroepen en vitale processen.
 • Alle bijeenkomsten en evenementen worden afgelast tot 1 september: Ook bij minder dan 100 bezoekers.  
 • Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten sluiten tot en met 19 mei: Dit geldt ook voor andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging.

Eerder afgekondige maatregelen blijven van kracht. De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Meer informatie en een volledig overzicht (van de gevolgen) van de aanvullende maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Noodloket ondernemers
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze kabinetsmaatregel, eerder bekend gemaakt als Noodloket, is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de maatregelen van het kabinet in de coronacrisis. Bedrijven ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona tot en met vrijdag 26 juni 2020. Lees meer. De Q&A's over het noodloket zijn terug te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Maatregelen ondernemers

Op 17 maart kondigde het kabinet nieuwe maatregelen aan om bedrijven en ondernemers te ondersteunen. Lees daarover meer op deze pagina.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Animaties kinderen en jeugd
Om bewustwording en begrip te krijgen onder de jongeren, heeft gemeente Borne de volgende animaties ingezet:

Basisschoolleerlingen

Jeugd 12+
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Corona in begrijpelijke taal
Ken je Steffie al? Op deze website van de Rijksoverheid deelt Steffie informatie over corona voor mensen met een verstandelijke beperking.

Stichting Lezen & Schrijven en Pharos bieden handige informatie en materialen over het coronavirus in begrijpelijke taal. En tips over hoe je zelf eenvoudiger kunt communiceren. Ook is er een begrijpelijke woordenlijst gemaakt met 80 moeilijke woorden over het coronavirus.

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft in verschillende talen filmpjes gemaakt met uitleg over het coronavirus.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dienstverlening gemeentelijke organisatie blijft zoveel mogelijk doorlopen
Op advies van de Rijksoverheid heeft de gemeente Borne besloten om haar medewerkers indien mogelijk thuis te laten werken. Om zoveel als kan de gezondheid van u en onze medewerkers in acht te nemen, kunt u op afspraak terecht bij de Publieksbalie in het gemeentehuis.

Publieksbalie op afspraak open
U kunt alleen nog met een afspraak terecht bij de balies van de gemeente. Een afspraak maken kan telefonisch via 14 074 of digitaal via afspraak maken. Heeft u klachten als verkoudheid of hoesten (al dan niet i.c.m. koorts)? Stel uw bezoek dan uit.

Huisbezoeken
In verband met de genomen maatregelen betreffende het coronavirus houden ook de Wmo- en jeugdconsulenten zich aan de landelijke richtlijnen. Dit betekent dat zij telefonisch met u afstemmen en dat huisbezoeken niet doorgaan.

Voor jeugd- en Wmo-vragen kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur contact opnemen via T. (074) 2658 500.

Afvalinzameling
De afvalinzameling gaat voorlopig gewoon door.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Maatregelen markten en standplaatsen
In Twente kunnen alleen kleine markten met maximaal 10 standplaatsen doorgaan. Het is mogelijk om een markt op te splitsen in meerdere kleine markten op verschillende locaties. Houd 1,5 meter afstand van elkaar als u moet wachten bij een kraam. De standplaats van de visboer of snackkraam bij een winkelcentrum kan er gewoon staan. Uiteraard geldt ook hier weer de afstandseis.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Maatschappelijke organisaties, instellingen en ondernemers


Scholen en kinderdagverblijven

Ouders of verzorgenden die een cruciaal beroep hebben kunnen op reguliere dagen terecht bij scholen en kinderdagverblijven. Het gaat hierbij om functies die op dit moment onmisbaar zijn. Een overzicht van beroepen die hieronder vallen vindt u op de website van Rijksoverheid. Ook biedt de rijksoverheid antwoorden op veelgestelde vragen betreffende onderwijs en op veelgestelde vragen als het gaat om kinderopvang.
Lees hierover meer op deze pagina.

Mocht uw vraag niet via bovenstaande bronnen beantwoord worden, dan kunt u contact opnemen met uw school, kinderopvang of gastouderbureau. Hebben zij geen antwoord op uw vraag, bel dan de gemeente Borne via T. (074) 26 58 686.

Veilige omgeving
Soms is het voor de veiligheid van een kind beter om opgevangen te worden in de noodopvang onder voorwaarde is dat mogelijk bij de kinderopvang of op school. Alleen de jeugdconsulenten van de gemeente kunnen dit regelen. Zij zijn hiervoor bereikbaar via (074) 26 58 500.

Voor zaken rondom veiligheid, kindermishandeling en huiselijk geweld, die niet kunnen wachten tot een volgende werkdag, kunt u contact op nemen met Veilig Thuis Twente via tel. (0800) 2000.

Onderwijs op afstand
Op dit moment dienen kinderen thuis onderwijs op afstand te volgen. Dit betekent dat kinderen van hun school lespakketten hebben meegekregen of in een digitale omgeving opdrachten en instructies ontvangen.
Krijgt uw kind digitaal onderwijs en beschikt u niet over een laptop, computer of tablet? Neem dan contact op met de school van uw kind. Zij zoeken met u naar een oplossing.

Wijkracht
Wijkracht Borne is per telefoon T. (088)  945 5722 of via email: borne@wijkracht.nl bereikbaar.  Het zal niet voor iedereen eenvoudig zijn om hulp te vragen. Schroom daarom niet om u te melden als u vragen heeft! 

Mantelzorg SIZ
Lenneke Herben, mantelzorgconsulent SIZ werkt in Borne vanuit huis. Maar ook vanuit huis kan zij er voor u zijn. U kunt haar bereiken via email: l.herben@siztwente.nl). Laat het weten als u of een andere mantelzorger extra aandacht nodig heeft. Of als praktische zaken opgelost moeten worden. Samen komen we er wel!

Stichting Zelfregieteam Borne
Wij hebben onze activiteiten gestaakt en het inloophuis is gesloten. Voor ondersteuning of een luisterend oor zijn wij bereikbaar via T. (06) 4744 8500 of zoek contact met de Luisterlijn www.delijsterlijn.nl of T. 0900 – 0767. Als het echt nodig is, kunt u een afspraak maken om fysiek met ons in gesprek te gaan (met inachtneming van de regels van de overheid).  

Buurtbussen

Vanwege het coronavirus rijdt de buurtbus in Borne niet: https://buurtbusborne.nl/2020/03/15/corona-virus/.

Rode Kruis: hulplijn voor kwetsbaren
Het Rode Kruis heeft een Hulplijn geopend voor ouderen en zieken. Mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten kunnen bellen met (070) 4455 888.

Handige telefoonnummers:

Corona publieksinformatienummer:

0800-1351

Dagelijks kun je tussen 08.00 en 22.00 uur bellen met een landelijk publieksinformatienummer over Corona. Als het erg druk is, hoor je een keuzemenu waarin je al antwoord krijgt op de meest gestelde vragen. Die automatische antwoorden krijg je ook te horen na 22.00 uur.

•    Voor (medische) vragen en richtlijnen: RIVM: 0800-1351
•    Voor een luisterend oor: de Luisterlijn (24/7 bereikbaar): 0900-0767 (normaal tarief) of chat via deluisterlijn.nl.
•    Voor (praktische) hulpvragen: Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888
•    Voor online en digitale vragen: Helpdesk Welkom Online: 088-344 2000 Of op uw website: Hulp nodig? Zoek contact!

Over de Luisterlijn: De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen onze 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. Met jaarlijks bijna 500.000 oproepen, en ca. 300.000 gesprekken, is de Luisterlijn al meer dan 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die met goed opgeleide vrijwilligers sociale en emotionele steun op afstand biedt.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Initiatieven
In Borne ontstaan spontaan initiatieven om iets voor een ander te betekenen. Acties voor eenzame ouderen, hulp bij opvang van kinderen etc.
Lees daarover meer in de pagina Meedoen: