Één van de dingen waar ik als vrijwilligerscoordinator vrij snel achter kwam was dat het vrijwilligerswerk in Borne vooral wordt gedaan door 65 plussers. Niet gek natuurlijk. Het is nou eenmaal de doelgroep die waarschijnlijk de meeste tijd heeft, na jarenlang werken een nieuwe daginvulling zoekt en misschien wel eindelijk dingen kan gaan doen die al jaren op hun lijstje stonden!

Maar het feit ligt er dat organisaties en verenigingen in Borne vergrijzen. Vooral de besturen hebben het zwaar want: waar halen we die jongere vrijwilligers vandaan die ons gaan overnemen als het ons niet meer lukt? De laatste weken ben ik hier veel over in gesprek gegaan met mensen in Borne en dat heeft veel inzichten gegeven. De maatschappij verandert en onze aanpak hierin zal moeten mee veranderen willen we alle mooie dingen die er georganiseerd worden in Borne door vrijwilligers behouden.

Tijdens een bijeenkomst in juni zat ik met een groep van 16 afgevaardigden van vrijwilligersorganisaties die hier bijna allemaal tegenaan liepen. Hoe bereiken we toch die jongere doelgroep? Als gastspreker had ik die avond twee heren van F.C. Noaber uitgenodigd. F.C. Noaber is een organisatie van, voor, door en met jongeren. Jongeren kunnen hier een zogenaamde ‘noaberdeal’ sluiten wat inhoudt dat zij als vrijwilliger aan de slag gaan in Borne. Ter motivatie krijgen zij een kleine vergoeding, een nieuwe sociale groep om bij aan te sluiten en een eindfeest. Een laagdrempelige kennismaking met vrijwilligerswerk om de berg vrijwilligerswerk in Borne nu al te verkleinen maar hopelijk ook om de vrijwilligersmentaliteit van jongs af aan mee te geven.

Deze zomer doet F.C. Noaber mee aan een landelijk project en bieden zij een project aan tussen Bornse en Oekrainse jongeren. Samen vrijwilligerswerk doen versterkt de saamhorigheid en het begrip onderling en daarnaast verlichten de extra handen de grote hoeveelheid vrijwilligerswerk wat er in Borne ligt. Een win win situatie!

Wil jouw kind zijn of haar handen wel eens uit de mouwen steken? Of kan jouw vereniging wel wat extra jonge handen (op projectbasis) gebruiken? Neem dan gerust contact op via borne@fcnoaber.nl.

Hoe oud of jong je ook bent: vrijwilligerswerk doen is verrijkend voor zowel jezelf als de ander!

- Rosanne Woudstra