Gemeente Borne gaat ook dit jaar preventief de strijd aan met de eikenprocessierups. Vanaf deze week worden ruim 2000 bomen in woongebieden in de gemeente preventief behandeld. Net als voorgaande jaren moet de preventieve bestrijding de eikenprocessierupsen doden, nog voordat de brandharen zijn ontwikkeld én voor overlast kunnen zorgen.

Net als voorgaande jaren concentreert de gemeente zich op alle eiken die eigendom zijn van de gemeente binnen de gehele bebouwde kom. Daarbij wordt wederom gebruik gemaakt van biologische methoden.

Werkzaamheden
De preventieve bestrijdingswerkzaamheden zullen zowel overdag als ‘s nachts plaatsvinden. Inwoners kunnen hier hinder van ondervinden doordat de tractor met spuitkanon stapvoets langs de eikenbomen rijdt. Ook kan er een laagje bestrijdingsmiddel achterblijven op bijvoorbeeld auto’s. Het bestrijdingsmiddel is echter niet schadelijk, ook niet voor mensen en huisdieren.

Vanaf dinsdag 19 april wordt gestart met parasitaire nematoden. Dat zijn aaltjes (kleine wormen die een voor rupsen dodelijke bacterie met zich meedragen) die tot in de toppen van de bomen worden gespoten. De aaltjes dringen de rupsen via de lichaamsopeningen binnen, waarna deze zullen sterven.

Monitoren
Het effect van de preventieve bestrijding wordt de komende tijd nauwkeurig gemonitord. Eventuele nesten die ondanks de preventieve bestrijding ontstaan, worden alsnog weggezogen. Ook de eiken buiten de woongebieden worden de komende tijd wekelijks gecontroleerd op de ontwikkeling van de eikenprocessierups. Hierdoor kunnen de beginnende nesten snel worden verwijderd.

Scholen en sportvelden
In aandachtsgebieden rond scholen en sportvelden wordt de eikenprocessierups bestreden met een biologisch preparaat. Dit preparaat wordt tot in de toppen van de bomen aangebracht. Het middel hecht zich op het blad en de eikenprocessierups die ervan eet, krijgt bacteriën binnen en sterft.

Melding maken
Doordat de eikenprocessierups uit voorzorg wordt bestreden, is de kans op nesten veel kleiner. Daarnaast worden de eikenbomen regelmatig gecontroleerd. Inwoners die toch nesten in bomen zien, kunnen een melding maken bij Twente Milieu. Dit kan telefonisch via 0900 – 85 20 111 (op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur, lokaal tarief) of door het contactformulier in te vullen op www.twentemilieu.nl/contact. Ook is het mogelijk om een melding te maken via de Twente Milieu app.