Eikenprocessierups

Tot aan september kunt u grote groepen behaarde rupsen op (met name) eikenbomen aantreffen. Deze eikenprocessierupsen kunnen voor mens en dier voor overlast zorgen doordat aanraking met de brandharen gezondheidsklachten kan veroorzaken. Het advies luidt: wees alert, blijf uit de buurt en vermijd contact.

Bestrijding
Twente Milieu bestrijdt de eikenprocessierups voor de gemeente Borne. Dit doen ze op twee manieren, preventief en aan de hand van meldingen. De preventieve actie wordt uitgevoerd bij de bij Sportpark ’t Wooldrik. Dit is een plek waar veel eikenbomen staan en waar regelmatig veel mensen samenkomen. Door preventief op te treden probeert de gemeente de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Op andere plekken in Borne wordt de rups alleen achteraf bestreden en waar het kan blijven de nesten hangen.  Dat wil zeggen: nadat er een melding is binnengekomen bij Twente Milieu, wordt beoordeeld of de rups bestreden moet worden en met welke prioriteit.

Waar

Wanneer

Openbare gebouwen, scholen, speelplekken,  winkelcentra en doorgaande fietsroutes

Bestrijding binnen 3 werkdagen

Aan doorgaande wegen met fietspad en/of wandelpad

Bestrijding binnen 5 werkdagen

Overige bomen van de gemeente

 

 

Niet

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uiteraard houdt de gemeente zelf ook goed in de gaten of de rups actief is op bepaalde plekken in de openbare ruimte. Is er een nest dat overlast veroorzaakt? Meld dit bij Twente Milieu op 0900-8520111, via info@twentemilieu.nl of via de Twente Milieu app.

Door middel van rood-witte linten wordt u voor de eikenprocessierups gewaarschuwd op plekken waar de rups is aangetroffen. De rups wordt niet bestreden op plekken waar geen fiets- en wandelpaden zijn. Wij raden u aan om op deze plekken alert te zijn, uit de buurt te blijven van de eikenprocessierups en contact hiermee te vermijden.

Particuliere bomen
Als u op uw eigen bomen eikenprocessierupsen aantreft adviseren wij u de rupsen niet zelf te bestrijden, maar hiervoor een bedrijf in te schakelen. Twente Milieu kan u hierover adviseren.

Waar moet u voor oppassen?
De rupsen schieten hun brandharen af wanneer ze zich bedreigd voelen. Als mensen of dieren in aanraking komen met deze haren, ontstaat er huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In uitzonderlijke gevallen krijgen mensen last van braken, duizeligheid en koorts. Let op: er hoeft geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden, waardoor ze op de huid of in de kleding terechtkomen. Met hun weerhaakjes dringen ze gemakkelijk door in de huid, de ogen en de luchtwegen.

Wat kunt u er tegen doen?
U kunt het risico beperken door de hals, armen en benen te bedekken in de buurt van eikenbomen. In deze periode kunt u beter niet tegen een eikenboom aan gaan zitten. Ook dieren, met name honden en paarden, kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Maak ook uw kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Als er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch contact is geweest met de haren van de rups, kunt u het beste de huid direct met plakband strippen en daarna met lauw water afspoelen. Kleding kan het beste gewassen worden op 60 graden Celsius. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar dagen tot twee weken. Neem voor meer informatie over de gezondheidsklachten, en wat u er tegen kunt doen, contact op met de GGD Twente, team Milieu en Gezondheid, op telefoonnummer (0900) 277 77 77 (lokaal tarief).