Verspreiding jodiumtabletten

Deze week worden in Borne bij alle huishoudens waar kinderen tot 18 jaar wonen jodiumtabletten bezorgd. Het Ministerie van VWS verspreidt deze jodiumtabletten preventief aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen.


Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Wanneer een kernongeval plaatsvindt, kan dit gevolgen hebben voor Nederland.

Kans op incident minimaal
De kans op een incident bij een kerncentrale is en blijft heel klein. Het is echter gemakkelijker en relatief eenvoudig om vooraf tabletten te bezorgen dan om na een ramp snel de distributie te moeten organiseren. Daarom heeft het Ministerie van VWS besloten bepaalde doelgroepen te voorzien van jodiumtabletten.

Wie ontvangt tabletten
Het ministerie verspreidt tabletten aan bepaalde groepen mensen die wonen rondom de kerncentrale in Borssele, de onderzoeksreactor Petten (Nederland), de kerncentrales in Doel en Tihange, de onderzoeksreactor in Mol (België) en de kerncentrale in Emsland (Duitsland).

Als u niet tot de doelgroep behoort, maar wel jodiumtabletten in huis wilt hebben, dan is het mogelijk om bij uw apotheek een doosje jodiumtabletten te kopen. 

Meer informatie
De distributie van jodiumtabletten wordt georganiseerd en gecoördineerd door het Ministerie van VWS. Meer informatie vindt u via www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl, Telefoonnummer 1400, Whatsapp: 06 5500 1400 en Twitter: @rijksoverheid