Hoe spoort het?

Om te leren hoe je een gevaarlijke situatie op het spoor kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen, start Veiligheidsregio Twente samen met de Twentse gemeenten de campagne ‘Hoe spoort het’.

Over het spoor in Twente worden gevaarlijke stoffen vervoerd. Hierbij kan gedacht worden aan brandbare stoffen, giftige stoffen en explosieve stoffen. De kans dat er een incident gebeurt met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor is klein. Maar als er iets gebeurt, kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom is het belangrijk risico’s te kunnen herkennen en te weten hoe het beste gehandeld kan worden tijdens een incident.

Wanneer een incident plaatsvindt met een trein worden hulpdiensten via de meldkamer of via de spoorbeheerder op de hoogte gebracht. Het kan maximaal 15 minuten duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn, tijdens deze eerste 15 minuten zijn omstanders op zichzelf aangewezen. Om ervoor te zorgen dat omstanders beter en sneller handelen tijdens een incident met een trein wordt Twentebreed in de maanden september t/m november aandacht besteed aan spoorveiligheid middels de campagne “Hoe spoort het”. Deze campagne geeft informatie over hoe je een incident kunt herkennen en wat je dan het beste kunt doen.

De campagne bestaat uit een informatie kaart, serious game en bijeenkomsten. De kaart kan worden opgehaald bij het gemeentehuis en kun je ook via onderstaande link vinden: PDF17918 Informatiekaart_wat_kan_er_gebeuren_op_het_spoor_def_digitaal.pdf Om te testen of jij weet hoe je een incident herkent en hoe je op de juiste manier handelt kun je de serious game spelen: https://www.hoespoorthet.nl/. Voor aanvullende informatie over de campagne raadpleeg http://www.vrtwente.nl/mijn-veiligheid/.